Beograd

Stevanović: Od SVIH ZARAŽENIH, evo KOLIKO ide u BOLNICU, ARENU ili KUĆI?

Autor Maja Gašić

Epidemiolog kaže da su zadravstveni kapaciteti preopterećeni, ogroman pacijenata se pregleda na dnevnom nivou.

Izvor: Tnjug/Zoran Žestić

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Goran Stevanović, izjavio je da je situacija u Beogradu vrlo ozbiljna, a spas predstavljaju novootvorene kovid bolnice.

"Broj pregleda u svim prijemnim kovid ambulantama i svim trijažnim centrima je praktično isti, ogromno je opterećenje, ogroman broj bolesnika koji dolaze. Doduše moram da priznam da nisu baš pravilno raspoređeni. Apelujem još jednom, zbog stvaranja velike gužve na Infektivnoj klinici, da naši sugrađani znaju da postoje još tri prijemno-trijažna centra – KBC Bežanijska kosa, KBC Zemun I Gradski zavod za plućne bolesti, svi radimo po istim protokolima. Oni koji su vam teritorijalno najbliži, njima se javite, da bi se pacijentima brže pružila pomoć I adekvatno dijagnoza", kaže Stevanović.

O tome u kakvom su stanju pacijenti, član Kriznog štaba kaže:

"Ono što nam dodatno pravi problem jeste što trećina pacijenata zahteva ozbiljno lečenje. Trećina ima lakšu kliničku sliku i može biti upućena u privremenu bolnicu Arena, a svega trećina može biti puštena na kućno lečenje."

Stevanović je istakao da su kapiciteti napregnuti do krajnih granica, ali da još uvek uspevamo na dnevnom nivou da obavimo prijem svih pacijenata, zahvaljujući I pretvaranju Instituta za reumatologiju u kovid bolnicu.

"Kupićemo još neki dan vremena, ali apelujem i molim, moramo da promenimo navike. Ako ne budemo sprečili širenje zaraze, doći ćemo do toga da nećemo imati kapaciteta u bolnicama", kaže Stevanović.

Koliko je to trećina pacijenata koja je za bolničko lečenje?

"Na dnevnom noivou, računajući samo na Infektivnoj klinici, bude pregledano između 300 i 390 bolesnika. Kada se tome dodaju ostali kovid prijemno-trijažni centri, to je otprilike preko 500-600 pregleda za 24 sata. Dakle trećina od toga je između 180 i 220 bolesnika koji su za lečenje u bolnicama. Plus otprilike 100-ak ljudi koji se upućuju na Arenu."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.