Najnovija vest

KATASTROFA: 12 PREMINULO, 154 na respiratorima, veliki broj zaraženih!

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiji korona virusa u Srbiji na dan 13. jul.

Izvor: Tnjug/Zoran Žestić

Prema poslednjem preseku od 13. jula u 15h, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 12 osoba.

Testirano je 6.915.

Broj novootkrivenih slučajeva korona virusa je 279.

Na respiratorima je 154, što je rekordan broj od početka epidemije.

U Srbiji je do sada ukupno testirano 498.343, a ukupan broj potvrđenih slučajeva je 18.639. Broj aktivnih slučajeva je 4.294.

Od početka epidemije, do sada je preminulo ukupno 405 osoba.

Od danas se ponovo održavaju konferencija za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja, a na dašanjoj su govorili premijerka Ana Brnabić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović i imunolog Srđa Janković.

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji:

* Institut za reumatologiju u Beogradu od danas će biti u kovid sistemu.

* Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Goran Stevanović, izjavio je da je situacija u Beogradu vrlo ozbiljna, a spas predstavljaju novootvorene kovid bolnice.

"Ono što nam dodatno pravi problem jeste što trećina pacijenata zahteva ozbiljno lečenje. Trećina ima lakšu kliničku sliku i može biti upućena u privremenu bolnicu Arena, a svega trećina može biti puštena na kućno lečenje."

* Od 44 testirana uzorka na teritoriji grada Kraljeva virus korona registrovan je kod 34 osobe, a nažalost u tom gradu, od posledica kovid-19, preminule su još dve osobe, podaci su gradskog štaba za vanredne situacije.

* U svim kovid bolnicama preraspoređeni su kapaciteti, kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi pacijenti zaraženi koronom, kaže ministar Zdravlja Lončar i dodaje da je zdravstveni sistem prenapregnut. Naveo je da Institut "Banjica" danas i tokom noći neće više moći da prima pacijente, jer je bolnica prepuna.

* Imunolog dr Srđa Janković je izjavio da nisu isključene ni dalje restriktivne mere budući da je u Beogradu situacija teška i ozbiljna.

* Dr Miljko Ristić, hirurg na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rekao je:

" Kod nas je nad 17 preminulih urađena obdukcija, a NALAZI SU FRAPANTNI. Potpuna nekroza plućanog krila koja se ne može ničim popraviti. Kod najvećeg broja mladih koji su umrli, smrt je nastupila u roku od 24-48 sati."

Izvor: Ilustracija MONDO/ Podaci Institut Batut

Izvor: Ilustracija MONDO/ Podaci Institut Batut

Izvor: Ilustracija MONDO/ Podaci Institut Batut

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.