Zdravlje

Korona virus opet UŠAO u gerontološke centre, a OVO je najveća OPASNOST

Autor Nataša Petrović

Korona virus ušao je i u gerontološki centar "Srem" u Rumi, a evo koliko je ukupno zaraženih u ustanovama za smeštaj odraslih i starih.

Otkako je počela pandemija korona virusa, govori se o tome da virus nikako ne sme da uđe u bolnice i ustanove za smeštaj starih jer su oni najrizičnija grupa. Ipak, i prilikom prošlog "pika" se desilo da je virus ušao u staračke domove, a isto se desilo i sada.

"Prema današnjem preseku, imamo 15 korisnika zaraženih i 32 zaposlena. Imamo to pogoršanje, to je povećanje zaraženih u gerontološkom centru 'Srem' u Rumi", rekao je ministar za raz, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević. 

On je otkrio i da su najveća opasnost zaposleni u ovim ustanovama. 

"Najveća opasnost su zaposleni jer oni dolaze i odlaze, imaju kontakte van radnog mesta, zato je važno da se na poslu pridržavaju svih mera. Virus je veoma podmukao jer možete da budete zaraženi, a da nemate simptome".

Da bi se širenje virusa zaustavilo, posete su privremeno stopirane, biće opet dozvoljene kada bude povoljnija epidemiološka situacija.

Ipak, ministar Đorđević smatra da do sada posete nikoga nisu ugrozile jer su bile osmišljene tako da nivo rizika bude najniži mogući.

"Pratimo situaciju, dobra stvar je to što su mere koje su propisane i način kako možemo da predupredimo vrlo precizno objašnjene, da ukoli se desi kao sada u Rumi, da svi korisnici kod kojih se javila zaraza su izolovani, određena im je terapija i nemaju težih kliničkih slika", zaključio je ministar.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.