Samo nam to fali

Italijani: Korona virus u Srbiji je drugačiji - OPASNIJI i AGRESIVNIJI!

Autor Nataša Petrović

Italijanski mediji pišu da su izolovali soj virusa koji "hara" Srbijom i da je on drugačiji i agresivniji!

Italija je dosta dugo bila jedna od zemalja najugroženijih korona virusom i svakodnevno smo čitali izveštaje o stotinama mrtvih. Sada je, srećom, u toj zemlji situacija znatno bolja, ali stižu i loše vesti, a tiču se Srbije – tamošnji mediji pišu da je virus koji hara Srbijom znatno opasniji!

"Ne rekavši nikome ništa, sekvencirao sam uzorak virusa uzet od srpskog biznismena iz Vićence, koji je virus ovde doneo nakon poslovnog putovanja", saopštio je guverner Veneta Luka Zaja.

Tamošnji mediji ovaj soj virusa nazivaju "srpskim virusom" i dodaju da "ima mutaciju koju ne znamo".

"Ovaj virus je drugačiji, agresivniji je", istakao je Zaja na konferenciji za štampu.

"Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa", rekao je on.

U Venetu je inače poslednjih dana pojačano testiranje na korona virus, posebno među strancima, a sve zbog pojave novih žarišta. 

"Posebno nas brinu ti sojevi virusa iz inostranstva, zato smo pojačali kontrolu", poručio je.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.