Čuvajte se!

Da li je OVO razlog zašto mladi sve češće imaju TEŠKU kliničku sliku?

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci upozoravaju da je sve više mladih među zaraženima korona virusom, a ono što je još strašnije – mnogi imaju tešku kliničku sliku. Da li je ovo razlog?!

Jedno od troje mladih odraslih ljudi izloženo je riziku od ozbiljnih komplikacija uzrokovanih korona virusom, a pušenje ima veliku ulogu u tome, sudeći prema novom istraživanju.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji analizirali su više od 8.000 mladih starosti od 18 do 25 godina, koji su učestvovali u Nacionalnom istraživanju zdravlja, da bi utvrdili koliko su podložni komplikacijama izazvanim korona virusom.

Možda će vas zanimati

Rezultati su pokazali da je čak 32 odsto mlađe populacije izloženo velikom riziku od komplikacija uzrokovanih kovidom-19. Međutim, kada su iz te grupe izuzeti pušači, ovaj procenat je pao na 16 odsto.

"Razlika je ogromna kada se uzme u obzir koliko je učesnika prijavilo da su konzumirali cigarete u poslednjih 30 dana", navodi se u izveštaju.

Istraživanje je takođe pokazalo i da je rizik veći kod mladih muškaraca. Iako žene češće imaju probleme poput astme ili nekih drugih zdravstvenih stanja, rizik je veći kod muškaraca jer je veći procenat pušača među njima, pokazala je studija.

Kada se analiziraju samo nepušači, žene su izloženije riziku od komplikacija.

Ipak, stručnjaci dodaju da ovo istraživanje treba uzeti sa dozom rezerve, a dodaju i da svakako ovi rezultati ne znače da rizik od komplikacija ne postoji kod nepušača.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.