U Beogradu najgore

Kapaciteti u Beogradu 90% puni! Veliki broj TEŠKO BOLESNIH lekara

Autor Maja Gašić

Na današnjoj konferenciji za štampu Kriznog štaba, struka je naglasila da je u srpskoj prestonici najteža situacija.

Prema poslednjem preseku u Srbiji je preminulo 13 osoba, novozareženih je 344, a rekordni broj, čak 170 je na respiratorima. U nekoliko gradova širom Srbije je proglašena vanredna situacija, a kako stručnjaci ističu, najgora situacija je u srpskoj prestonici.

Još juče je dr Goran Stevanović, član Krizbog štaba rekao da čak trećina pozitivnih na koronu je ozbiljno bolesna i njihovo stanje zahteva bolničko lečenje, kao i da se samo na Infektivnoj klinici dnevno pregleda oko 300 ljudi, suspektnih na kovid-19.

"Vezano za kovid ambulante, u poslednja 24 sata je bilo 3.225 preglada samo u Beogradu, plus ostatak Srbije. 70 zdravstvenih radnika je  pozitivno i nalazi se na bolničkom lečenju, a 500 zaraženih je u izolaciji. Podaci govore koliko je ozbiljno", rekao je Lončar i još jednom istakao da je popunjenost zdravstvenih kapaciteta u Beogradu na maksimumu.

"Popunjenost kapaciteta u Beogradu je na maksimumu, sve kovid bolnice su preko 90 odsto popunjene. U toku dana počinje Reumatološki sa dodatnim kapacitetima sa preko 100 postelja. Vizite će biti danas, da se vidi koliko pacijenata može da se optusti iz Arene, gde mogu da se distribuiraju u Požarevac, Mladenovac…"

Što se tiče testiranja, iako je primećeno da je poslednjih dana u Srbiji manje ljudi testirano nego prethodnih, kao i da se na rezultate testa čeka duže, ministar kaže da svi daju sve od sebe i rade maksimalno.

 "Primera radi, pogledajte BiH, koja je juče imala 420 testiranja. To je kao da smo mi testirali 1.100. Vidite razliku. Radimo maksimalno, testiramo sve za koje struka kaže da je neophodno. Dajemo sve od sebe da na vreme prepoznamo bolest i pacijenta na vreme smestimo u bolnicu ako je potrebno", kaže Lončar. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.