Zdravlje

Srbija traži ODGOVOR od Italije zbog priče o "opasnom srpskom virusu"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Informacija da je "srpski soj" korona virusa opasniji od ranijeg izazvala burne reakcije!

Vest da je predsednik italijanske pokrajine Veneto, Luka Zaija, izjavio da je "soj korone koji dolazi iz Srbije" opasniji od ranijeg, izazvala je lavinu reakcija.

Oglasila se struka, dr Predrag Kon, pa i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a sada "Politika" piše da će Srbija zahtevati zvaničan odgovor od Italije po ovom pitanju. 

"Tek kada dobijemo zvanične podatke, moći ćemo da reagujemo. Na osnovu podataka koje budu dostavili, na osnovu čega je utvrđeno da je u pokrajini Veneto virus koji je stigao iz Srbije opasniji, moći ćemo da se postavimo prema takvoj situaciji," rečeno je "Politici" u Ministarstvu zdravlja. 

Naučna saradnica Univerzitetske klinike u Modeni, dr Jovana Milić, rekla je tom listu da bi trebalo uz oprez pristupiti ovoj informaciji jer je nije izgovorila naučna zajednica.

Guverner pokrajine samoinicijativno je izgovorio spornu rečenicu na konferenciji za novinare štaba civilne zaštite.

"Uvek postoji mogućnost da on to nije dobro razumeo ili interpretirao. Stručna javnost i naučna zajednica u Italiji nisu se još uvek izjasnile. Ako je tačno to što je rekao, značilo bi da postoji nova mutacija na virusu koja se manifestuje težom kliničkom slikom, ali to još uvek nije dokazano. To je izjavio političar, a ne lekar," rekla je ona.

Prema poslednjem dnevnom preseku, korona je odnela 13 života, zaraženo je više od 300 ljudi a na respiratorima je rekordan broj pacijenata.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.