Dr Vladimir Žugić

Ovo je ISTINA o lekovima koji se koriste protiv korona virusa! (VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Načelnik Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Vladimir Žugić gostovao na Prvoj i objasnio kakvo je dejstvo novih lekova, a kakvo antibiotika i zbog čega se koji od njih primenjuje!

Načelnik Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Vladimir Žugić rekao je da ćemo pravu istinu o korona virusu znati možda tek početkom sledeće godine, i ocenio da mladi nisu rizičnija grupa iako ih ima mnogo među novozaraženima.

"Bolnice su pune teških slučajeva, tokom prvog talasa bili su hospitalizovani svi pacijenti koji su pozitivni. Dobro znamo da određeni broj pacijenata zahteva respirator, i to je sve posledica velikog broja zaraženih. To povlači i veliki broj kritičnih slučajeva," rekao je on.

Dr Žugić je ispričao kako korona razara pluća, koji se lekovi i kako tačno koriste, i zbog čega nipošto ne bi trebalo uzimati antibiotike na svoju ruku.

"Respiratorni sistem je ulaz u organizam, virus se razmnožava u gornjim i potom silazi u donje disajne puteve," rekao je on.

"Korona ima dva dejstva na pluća, oštećuje najpre plućne ćelije i krvne sudove. Kod određenih slučajeva, imate i tešku imunološku reakciju, takozvanu 'oluju'. Odgovor organizma je uvek isti, tečnost prolazi u plućne prostore, to se događa i kod drugih teških bolesti koje zahvataju pluća. To je, jednostavno, odgovor pluća na oštećenje, i leči se visokim protokom kiseonika, mi pokušavamo da kupimo vreme organizmu i lekarima da lekovima smire to stanje i da se nastavi razmena gasova," rekao je on.

Antibiotici leče samo bakterijske infekcije koje su sekundarne, odnosno posledica su primarne.

"Preventivna primena kod kovida nije samo neracionalna, već i neefikasna, samo podiže rezistentnost organizma na antibiotike," rekao je on.

"Mi nemamo lekove, jednostavno nemamo dokaz da ijedan lek utiče na kovid. Antivirusni lekovi, čak i ovi modifikovani, koji se inače koriste za druge virusne bolesti, imaju skromno dejstvo. Mi ih dajemo da bismo smanjili smrtnost," rekao je on.

Dr Žugić je rekao da optimistično gleda na celu situaciju i apelovao na sve da se pridržavaju preventivnih mera.

"Ja sam uvek optimista, da nisam, ne bih se bavio ovim poslom. Ali sigurno je dobra vest ta da će, kad-tad, ova epidemija biti pod kontrolom. Mere zaštite su veoma, veoma važne, i prevencija je najbolji put zaštite," rekao je on.

Prema poslednjem dnevnom preseku, korona je odnela 13 života, zaraženo je više od 300 ljudi a na respiratorima je rekordan broj pacijenata.

Pogledajte kako korona utiče na pluća!

Evo kako izgledaju PLUĆA zaražena korona virusom!
Izvor: YouTube/MONDO

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.