Zdravlje

Vučić: Vakcina protiv korone stiže u Srbiju do kraja godine! (VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije otkrio da je u pregovorima sa zemljom iz koje će stići vakcina protiv korona virusa!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će do kraja 2020. u Srbiju stići vakcina protiv korona virusa!

On je otkrio da je Srbija u pregovorima sa zemljom koja već daje vakcinu i da se nada da će ona stići u našu zemlju do kraja ove godine.

"Mi smo u razgovorima sa jednom zemljom, vezanim za vakcinu. Ona je na ugroženoj populaciji ne testira, testiranje je već završeno, trenutno je daje ugroženima. Mi se nadamo da pre kraja ove godine možemo da imamo tu vakcinu, koja bi bila spas za Srbiju u potpunosti, i za ekonomiju i za celu zemlju," rekao je Vučić obilazeći radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2".

 "Mi uskoro po tom pitanju potpisujemo i protokol o saradnji, što pre, time bismo na neverovatan način spasli Srbiju. Bićemo među prvih 30 zemalja u svetu koje će imati vakcinu," rekao je on, ne otkrivajući o kojoj je zemlji reč.

"Da sam hteo da kažem, rekao bih, ovako se nadam da ću u ponedeljak imati više vesti," rekao je Vučić.

"Verujem da ćemo u narednih tri četiri dana rešiti žarišta. I da ćemo smanjiti broj zaraženih. Moraćemo da ubrzamo ovaj zastoj u testovima," rekao je on.

VIDEO: "NE MOGU DA KAŽEM KOJA JE ZEMLJA RAZVILA VAKCINU"

Širom sveta, u razvoju je više desetina vakcina protiv korona virusa.

* Krizni štab je u sredu usvojio nove mere, obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru i zabranu okupljanja. Nošenje maske napolju u uslovima gde nije moguće obezbediti distancu, kao i zabrana okupljanja više od deset ljudi, biće na snazi od petka. 

* U Beogradu još dve zdravstvene ustanove postaju kovid bolnice.

* Osim testiranja na lični zahtev u državnim ustanovama, i privatne zdravstvene ustanove i laboratorije najavile su mogućnost PCR testiranja.  

* Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović ponovio je da se mladi ne čuvaju i ne poštuju mere, zbog čega je preminuo mladić od 25 godina bez prethodnih zdravstvenih problema.

* Načelnik Klinike za pulmologiju KCS dr Vladimir Žugić upozorio je da ćemo pravu sliku o korona virusu možda imati tek 2021. godine, i da ne bi trebalo verovati polovičnim informacijama vezanim za virus jer nema dovoljno validnih istraživanja. Govorio je i o primeni antibiotika i drugih, "novih" lekova kod pacijenata sa koronom.

* Zbog izjave italijanskog zvaničnika o opasnom soju korone koji je u tu zemlju "stigao iz Srbije", reagovalo Ministarstvo zdravlja - zahteva odgovor od Italije!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.