Dr Kisić objasnila

REDOVI ispred "Torlaka", testovi se ČEKAJU po nekoliko dana... evo ZAŠTO

Autor Nataša Petrović

Mnogi se žale da rezultate PCR testova čekaju po nekoliko dana, dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je zašto i u čemu je problem.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u toku 24 sata umrlo još 11 zaraženih, a zabeleženo je i više od 350 novih slučajeva zaraze!

Zaraženih je sve više, virus se širi po celoj zemlji, a mnogi se žale da rezultate PCR testiranja čekaju i po nekoliko dana.

"U pravu ste, u jednom momentu je došlo do velikog zagušenjazbog velike zainteresovanosti građana i mogućnosti da se radi na lični zahtev. Povećao se broj osoba koje žele da se testiraju, a mnogi su to radili bez osnova. Bilo je osoba koje su htele više puta tokom jedne nedelje da se testiraju, bez obzira što su to plaćale".

OVAKO JE BILO JUTROS ISPRED TORLAKA

Izvor: Mondo

Ona je istakla da nekim ljudima testovi trebaju i zbog putovanja, ali moli sve da razumeju da su testiranja zbog kliničkih indikacija prioritet.

"Molim sve da to razumeju. Iz tog razloga u jednom momentu jesu testovi preusmereni na Zavod za insitute, da bi se vršila bolja kontrola i racionalizacija potrošnje. Kako sada ima više razloga za testiranje, sada se testiranje vrši u svim našim kovid ambulantama".

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da "poslednijih dana jeste imalo zastoja više nego što bi trebalo, ali nažalost rezultati PCR testova ne mogu odmah da se dobiju".

"Bili su redovi, pre svega ispred 'Torlaka', ali imamo ograničen kapacitet, jesmo ga višestruko povećali, ali je u jednom momentu zahtev bio mnogo veći. Nadamo se da će se smanjiti, angažovali smo velike laboratorije".

Ipak, doktorka ističe da to što se dugo čeka na rezultate testova, ne znači da se čeka i na lečenje.

"Da napomenem - lekari ne leče test, leče pacijenta zbog težine kliničke slike, tako da svi pacijenti koji su imali simtpome, moramo da kažemo da su svi imali klinički pregled, rendgenski, laboratorijske analize... Lekari već imaju i iskustvo, mogu da prepoznaju nešto što liči na kovid, tako da se svi ti pacijenti svakako hospitalizuju, da se ne pomisli da se oni ne hospitalizuju ako ne stigne test".

Ona je istakla i da su "učinili sve da se vreme čekanja smanji jer jeste bilo nedopustivo mnogo"

Takođe, dodala je i da postoje ljudi koji imaju sve simptome, ali rezultati PCR testa budu negativni. "Oni se tretiraju kao kovid, svuda u svetu", zaključila je.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.