"VAŽNO JE DA PRVI STANEMO U RED"

Vakcine još nema, a Srbija će je nabaviti među prvima, AKO BUDE BEZBEDNA

Informacija koju je danas saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome da je na vidiku vakcina protiv korona virusa odjeknula je i u zemlji i u regionu. Evo šta kažu članovi Kriznog štaba.

Nedeljama i mesecima unazad, odnosno od kako je nova pošast zvana korona virus zavladala planetom, priča se i o vakcini kao jedinom načinu da joj se stane na put.

Sve do sada su lekari, epidemiolozi, infektolozi, virusolozi ponavljali - vakcine nema, ali mnogi rade da je pronađu. Ova tema bila je aktuelna i među poznatim ličnostima, a pokrenuo je najbolji teniser sveta Novak Đoković reagujući na izjave milijardera Bila Gejtsa da će svi morati da se vakcinišu. Đoković je rekao da "prvi nije za te vakcine", a onda je dobio podršku raznih drugih ličnosti, a jedan od najglasnijih bio je hrvatski pevač i muzičar Toni Cetinski. Bilo je i mnogo kritika na račun Đokovića, dobio je "ćušku" i od epidemiologa Predraga Kona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je "potresao region" rekavši da će Srbija, kada vakcina bude pronađena, a nada se da bi to moglo da bude do kraja godine, biti među prvim zemljama koja će je nabaviti.

Tema vakcina postavljena je i danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba, čiji su predstavnici zamoljeni da prokomentarišu informaciju koju je izneo Vučić.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da "vakcina nije gotova", ali da je "siguran da više država i više ozbiljnih farmaceutskih kuća radi na vakcini".

"To je jedan od mogućih lekova da se završi ova pošast", rekao je Gojković i nastavio:

"Mi aktivno sarađujemo sa svim zemljama koje rade i pokušavaju da nađu vakcinu. Imamo kontakte i sa engleskim firmama, kolegama u Velikoj Britaniji, SAD, u Rusiji i Kini. Morate da stanete prvi u red kada vakcina bude gotova jer znamo šta se dešavalo u martu kada ni sve pare sveta nisu mogle da obezbede ni lekovi, ni zaštitna oprema, ni respiratori, nego kada su presuđivala lična poznanstva i dobri odnosi među državama".

Gojković veruje da će Srbija "upravo na takvim postulatima takve spoljne politike biti jedna od prvih zemalja koja će imati mogućnost da primeni dobru pravilnu vakcinu koja će biti promovisana i koja će biti sigurna, a koju će naša stručna tela, naši lekari okarakterisati kao bezbednu".

"Nadamo se da ćemo uspeti da budemo jedna od zemalja koja će moći da među prvima uspe da reši problem vakcine", dodao je.

VIDEO: "VAŽNO JE DA MEĐU PRVIMA STANEMO U RED ZA VAKCINU"

Nadovezala se dr Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da su "sve te vakcine sada samo POTENCIJALNE vakcine".

"Nijedna vakcina nije napravljena, niti je završena i prošla sve faze. Mi imamo intenzivnu komunikaciju sa najozbiljnim kućama koje proizvode vakcina, jer jednog momenta kada se pronađe vakcina i bude završeni svi nivoi istraživanja biće velika potražnja za tom vakcinom i mi smo od samog početka uključeni u ovakvu vrstu istraživanja, jer dobijamo informacije od najzobiljnjih kuća", rekla je ona.

Istakla je i ovo: "Nijedna vakcina u našoj populaciji se neće primenjivati ako ne bude ispunjavala sve kriterijume maksimalne bezbednosti i efikasnosti. Mi pratimo najsavremenije tokove i jedna smo od zemalja kojima će ova vakcina biti dostupna ali kada se pokaže da je efikasna i bezbedna. Nadamo se da će biti što pre ali to se ne zna".

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

IZJAVA VUČIĆA O VAKCINI

"NE MOGU DA KAŽEM KOJA ZEMLJA"

DR STEVANOVIĆ: NE POSTOJI NI LEK, NI VAKCINA, SAMO PREVENTIVA MOŽE DA NAS ZAŠTITI