Čuvajte se!

ALARMANTNO upozorenje lekara: ZARAŽENI KOMARCI u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Virus Zapadnog Nila registrovan u nekoliko gradova u Srbiji!

Virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u nekoliko opština i u nekoliko gradova u Srbiji, rekao je doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Komarci su zaraženi u Beogradu i u nekoliko gradova u Srbiji.

Aleksić je rekao da se komarci nalaze uglavnom na grobljima i šumskim kompleksima i na nekoliko mesta u urbanim sredinama.

U Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, oko groblja, kao što je Mali zbeg, u priobalju Dunava, Kotežu, Obrenovcu, Banovom Brdu, prenosi Tanjug.

Groznica ili virus Zapadnog Nila je sezonsko obolenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva iz ranijih godina su pokazala da se prvi slučaj obolevanja obično registruje u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih tokom avgusta.

To je virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženmog komarca. Prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koji je domaćin i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni - slepi domaćin i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Većina zaraženih, oko 80 odsto, nema nikakve simptome, dok kod manjeg broja zaraženih, oko 20 odsto, simpromi podsećaju na oboljenje slično gripu. 

Kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do teških komplikacija meningitisa i encefalitisa.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.