OPREZ!

Korona virus kod trudnica: "Postoji jedan VRLO BITAN MOMENAT"

Autor Nataša Petrović

Sve je više trudnica zaraženih korona virusom, a evo šta o tome kaže ginekolog dr Vanja Milošević.

Izvor: Printscreen/TV Pink

Raste broj trudnica zaraženih kovidom-19, a dve trudnice u Nišu su u teškom stanju, jedna je na respiratoru.

"Trudnice, uz te naše mlade i starije ljude, bile su najrizičnija kategorija koja se u prvom naletu najbolje snašla. Kada su trudnice u pitanju posebno, ima jedan momenat koji je vrlo bitan – trudnoća sama po sebi nosi rizik jer je moguć pad imuniteta. Pojava respiratornih tegoba je inače dramatičnija kod trudnica nego kod drugih", rekao je ginekolog iz "Narodnog fronta" dr Vanja Milošević gostujući na Pinku.

Možda će vas zanimati

On istakao i da je sada mnogo više zaraženih trudnica nego što ih je bilo u prvom "piku".

"U prvom naletu smo mogli na prste jedne ruke da izbrojimo zaražene trudnice, uglavnom asimptomatske ili blaže slučajeve, sada imamo potpuno novu situaciju. Imali smo na početku jednu situaciju gde smo utvrdili da nema virusa u plodovoj vodi ili majčinom mleku, ali nova saznanja govore suprotno. Moj apel je da se prema svima ponašamo onako kako se ponašamo prema trudnicama. Jedino što možemo da učinimo je nošenje maski i pridržavanje mera, ostalo je pitanje imuniteta".

Ginekolog je rekao i da je lečenje zaraženih beba veoma komplikovano. 

"Vrlo je složeno lečenje zaražene bebe, radite sa osobom koja tek stiče imunitet. Srećom, za sada su to retki slučajevi i blaže kliničke forme. Ta načela koja smo na početku usvojili da nema virusa u plodovoj vodi, majčinom mleku, ali to se sve revidira".

Dr Milošević je rekao i da se u "Narodnom frontu" od početka epidemije rodilo čak 2.000 beba!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.