Zdravlje

Brnabić: 2 TEŠKA DANA smo izdržali, možda ćemo i SUTRA, a uzrok je...

Autor Maja Gašić

Članovi Kriznog štaba na današnjoj konferenciji za novinare komentarisali su aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

Izvor: MONDO/screenshot

Na današnjoj konferenciji za novinare članovi medicinskog Kriznog štaba upozorili su još jednom na tešku situaciju u zemlji i apelovali na građane da se pridržavaju propisanih mera.

Brnabić je istakla da je za nama još jedan &a target="_blank" href="

">težak dan, 9.183 testirano, 383 je pozitivno. Nažalost, preminulo je ponovo 13 osoba. 177 je na respiratorima. Ipak, postoji smirivanej u Šapcu i Novom Pazaru, i to daje optimizam. Građani su disciplinovani, poštuju sve preventivne mere i poslušali su apele Kriznog štaba.

Možda će vas zanimati

Danas su usvojene nove mere koje će od sutra stupiti na snagu, među kojima su obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama u celoj Srbiji, zabrana okupljenja više od 10 ljudi, preporuka nošenja na otvoreneom, a obaveza nošenja na otvoreneom gde ne postoji mogućnost fizičke distance...

"Još uvek nismo izašli iz nepovoljne situacije, još epidemija ne jenjava. Postoji bojazan da može da se pogorša i velika nada da možemo da sprečimo", rekao je dr Srđa Janković.

Dir. KBC Zemun prof. dr Dragoš Stojanović je rekao da je umereni optimista.

"Uvek gledamo dešavanje sledeće dve nedelje, ono što me brine to je što imamo 10 odsto više pacijenata nego juče. Jutros u 8 imali deset slobodnih mesta i 2 na intenzivnoj. U 15h oslobodili smo 20 mesta. u 20h ponovo radimo vizite, nadamo se da ćemo osloboditi 50 mesta, prema dinamici, imaćemo verovatno 60 prijema. Jesam optimista, ali sam oprezan. Ozbiljno i odgovorno se bavimo poslom, 24 sata smo posvećeni lečenju. Apelujemo da se u ovom periodu ispoštuju sve mere Vlade kako bismo sprečili rast priliva pacijenata."

 "Nove mere kontrolisaće nadležne institucije i inspekcije. Ne postoji zemlja sa dovoljno pripadnika MUP-a ili komunalne policije koja može da iskontroliše sve mere. Zato je važna disciplina svih građana. Jako je teško situacija, teških 24h za nama, ali kada vidim koliko poštuju mere, znam da te rezultate možemo da vidimo", kaže Brnabić.

Prostesti doprineli povećanju broja zaraženih, istakla je Brnabić.

"Nekoliko stvari ukazuje. Imali smo blago smanjenje brojeva prethodnih dana. U Beogradu smo imali meru obaveznog nošenja maske i to je davalo razultate. Nakon toga, 7 dana posle protesta, došlo je do porasta obolelih posebno u Beogradu. Pogledajte paralelu Novi Pazar i Šabac, koji imaju trend pada. Nemoguće je da imate onakvo okupšljenje, veliki broj bez maski, sukobe, ljude u bliskom kontaktu i da se to ne vidi u Beogradu. To je nemoguće. Ova dva dana smo izdržali taj najteži broj, možda i sutra, to sve zavisi od nas. Videćemo", kaže premijerka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.