Ohrabrujuće!

Srpski naučnici: Imamo mnogo zaraženih BEZ SIMPTOMA, evo zašto je to DOBRO

Autor Maja Gašić

Asimptomatski slučajevi su opasniji jer nisu svesni da prenose zarazu, ali postoji i dobra vest

Pacijenti sa virusom korona koji nemaju simptome razviju čak više antitela u odnosu na simptomatske slučajeve sa blažom kliničkom slikom, rekla je Marija Gnjatović, naučni saradnik Instituta za primenu nuklearne energije, koji se bavi serološkim testiranjem i detekcijom antitijela na virus korona.

Istraživanja srpskih naučnika na ovom institutu razlikuju se u odnosu na svetska, jer, kaže ona, nisu primećeni padovi koncentracije antitela nakon tri-četiri meseca.

"Primenom seroloških testova moguće je utvrditi ko su asimptomatski slučajevi koji potencijalno mogu i da prenesu zarazu. Oni su praktično za širenje zaraze i najopasniji zato što ne možete da ih izolujete iz kolektiva jer se simptomi na njima ne vide", rekla je ona za "Sputnjik".

Na pitanje da li oni infekciju šire više nego oboleli koji imaju simptome, Gnjatovićeva kaže da to nije slučaj i da oni infekciju šire na isti način samo su opasniji, jer su neprepoznatljivi.

Ona navodi da je potrebno pratiti dve klase antitela, odnosno ona koja se javljaju kad infekcija dospe u organizam (IGM), te ona koja nastaju od sedam do 10 dana i koja su trajna ili zaštitna antitela (IGG).

"Kod nekoga se pojavi koncentracija IGM antitela čak i nekoliko dana pre simptoma do nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma. Tada treba raditi serološke testove jer se onda dobija potpuno pouzdan rezultat", kaže Gnjatovićeva.

Ta IGM antitela, dodaje ona, rastu onda još nekoliko nedelja, a zatim njihova koncentracija opada.

S druge strane, IGG (zaštitna, trajna) antitela javljaju se od sedam do 10 dana i opstaju, kako istraživanja pokazuju, četiri meseca bez pada.

"Da li u ta četiri meseca osoba može ponovo da se zarazi, niko ne može da tvrdi. Imali smo slučajeva da kod nekih pacijenata dolazi do ponovnog povećanja IGM antitela, kao da je osoba ponovo bila izložena, ali bez simptoma. Pretpostavljamo da je rast tih antitela bio posledica ponovnog izlaganja", rekla je Gnjatovićeva.

Gnjatovićeva je dodala da, zahvaljujući ovim testovima na antitela, sasvim se pouzdano vidi da je u pitanju SARS-CoV-2, a ne neka druga virusna infekcija, prenosi SRNA.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.