Još jedan razlog za brigu

Kisić: U SRBIJI se pojavio JOŠ JEDAN OPASAN VIRUS, treba li da se PLAŠIMO?

Autor Maja Gašić

Da li Srbiji preti nova opasnost, nova vrsta zaraze?

Izvor: Printscreen/RTS

U Srbiji su u nekoliko gradova i opština registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, koji može da izazove i po život opasna stanja.

Gostujući u emisiji "Beogradska hronika" na RTS, dr Darija Kisić Tepavčević je govorila a teškoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, a komentarisala je i novu broigu, odnosno sezonu groznice Zapadnog Nila.

Možda će vas zanimati

"Ona je izolovana u populaciji komaraca na određenoj teritoriji. Sad je sezona groznice Zapadnog Nila, u letnjim mesecima, to je virus koji prenose komarci i mi od 2012. radimo u našoj zemlji ovakvu vrstu ispitivanja i potvrđujemo slučajeve. U humanoj populaciji ovaj virus je sad potvrđen na području Rumunije, ali u našoj zemlji nije. Ranije smo imali slučajeve zaraze i smrtne slučajeve. Sada je sezona infekcija koje se prenose komarcima, mi stalno napominjemo da postoje i druge infekcije koje se prenose da se štitimo od komaraca", kaže dr Darija.

Dr Kisić Tepavčević je pričala i o strahu i neizvesnosti, koje većina oseća tokom ove epidemija, ali je istakla da Krizni štab nema vremena da se time bavi.

"Nemamo vremena da se plašimo, ni mislimo o tome, jedino što možemo jeste da se pridržavamo preventivnih mera", kaže dr Darija i dodaje: "Nema razloga za strah, samo da budemo svesni da je virus tu, da se prenosi lakše nego ikada, treba da učinimo sve da smanjimo rizik od infekcije. Ispostavilo se da se ovaj virus dobro adaptiria na humanu populaciju."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.