Darija Kisić Tepavčević

Da li se korona prenosi VAZDUHOM? Evo šta kaže doktorka Darija!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Članica Kriznog štaba o zaraženim mladima, prenošenju vazduhom i mutaciji virusa!

Epidemiolog i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević gostovala je na Prvoj i govorila o korona virusu, njegovoj zaraznosti i drugim temama.

Ona je odgovorila i na pitanje koje mnoge brine - da li se virus prenosi vazduhom?

"Dominantan put je kapljični, direktan. Osoba koja ima virus, kada kija, kašlje, priča ili peva, zajedno sa sekretom izbacuje virus. Ako se u njenoj neposrednoj blizini nalazi osetljiva osoba i te kapljice iz respiratornog trakta pređu u njen trakt ili oko, biće zaražena. Indirektno, te kapljice padnu na pod ili drugu površinu, osuše se i pomešaju sa česticama prašine. Da li se nešto prenosi vazduhom, zavisi od toga koliko je otporan u spoljašnjoj sredini. Kada je korona u pitanju, vazduh ne možemo u potpunosti da isključimo ali verovatnoća nije velika.

Preventivne mere jesu iste. Kada je u pitanju virulencija, na nivou genoma virusa, niko još nije istraživao, svi zaključujemo na osnovu indirektnih pokazatelja, učestalosti infekcije i drugih kategorija. Nismo primetili značajne mutacije koje bi pokazale da je ovo drugi virus, ali nismo primetili ni mutacije koje ukazuju na to da slabi njegova virulencija," rekla je ona.

"Jedini nam je cilj da nemamo obolele u populaciji, da eliminišemo virus," rekla je ona.

Mladi nisu ugroženiji, složila se ona sa kolegama iz Kriznog štaba, već se samo manje čuvaju i stoga čine veliki procenat zaraženih.

"Mladi nisu osetljiviji, nego su samo više izloženi. Kao što smo rekli, 65 odsto svih u bolnici je od 20 do 49 godina, to direktno pokazuje koja je populacija koja primenjuje najmanje preventivnih mera. Ako se inficira osoba starija od 65, naročito uz hronična oboljenja, veća je i to daleko veća, šansa za komplikacije i smrtni ishod," rekla je ona gostujući u Jutarnjem programu Prve televizije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.