Astma i korona

Pitanje koje muči mnoge: Ako imate astmu, da li MORATE da nosite masku?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo šta kaže članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević!

Epidemiolog i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević gostovala je na Prvoj i govorila o korona virusu, njegovoj zaraznosti i drugim temama.

Ona je objasnila da li se korona prenosi vazduhom, i odgovorila i na pitanje koje brine obolele od astme i drugih respiratornih oboljenja, koji su u EU "izuzeti" od obaveze nošenja zaštitne maske.

"To je odlično pitanje, efekat nošenja maske jeste da smanji maksimalno rizik od infekcije, tako da sve osobe koje imaju poteškoće sa disanjem, pa i bronhijalnu astmu, moraju da se čuvaju. Bitno je napomenuti da osobe koje imaju različita respiratorna oboljenja generalno spadaju u grupu koja ima veću verovatnoću za komplikacije. Ako kažemo da ne moraju da nose maske, kao da nemaju mogućnost zaražavanja, a itekako je imaju! Ako budu inficirani, značajno je veća mogućnost da dobiju ozbiljne komplikacije," rekla je ona.

"Moraju da limitiraju odlaske u prostorije gde je velika koncentracija ljudi, da kontrolišu oboljenje, uzimaju redovnu terapiju i da maksimalno smanje prilike u kojima moraju da nose maske," rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.