VAŽNO!

Evo šta da radite ako ste bili u kontaktu s nekim, pa saznali da ima KORONU

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević objašnjava šta da radite ako znate da neko ima koronu, bili ste u kontaktu ali ne osećate nikakve simptome.

Epidemiolog i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević gostovala je na Prvoj i govorila o korona virusu, njegovoj zaraznosti i drugim temama.

Ona je objasnila da li se korona prenosi vazduhom, i odgovorila i na pitanje koje brine obolele od astme i drugih respiratornih oboljenja, koji su u EU "izuzeti" od obaveze nošenja zaštitne maske.

"U ovom momentu, praktično ne znam da li ima nekoga od nas da nije bio u kontaktu sa osobom kojoj je potvrđena infekcija. Svi moramo da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije," rekla je ona najpre.

"Rizičarn kontakt je takav da bi se stvorila mogućnost prenošenja, da ste bili blizu, manje od metar i po razdaljine, i proveli najmanje 15 minuta zajedno. Pre svega, koristite sve preventivne mere ako ste bili u toj situaciji, i na pojavu prvih simptoma i znakova bolesti, mada ih mnogi neće imati, idite kod lekara i recite da ste u tom periodu imali rizičan kontakt. To ubrzava dalju proceduru," rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi