Da li rizikujete?

DR: GOJAZNI su u RIZIKU, ali da li je pametno držati dijetu u doba KORONE?

Autor Maja Gašić

Zašto su osobe sa viškom kilograma u grupi "rizičnih" kad je reč o obolevanju od kovid-19, kao i da li je mudro držati dijetu u vreme epidemije korone, otkrila je doktorka.

Izvor: YouTube/Only Human

Prema poslednjiminformacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata zaraženo 389 osoba, a devet je preminulo. Kako članovi srpskog Kriznog štaba ističu, veliki broj novozaraženih je starosti između 20 i 49 godina.

Iako se saznjanja o korona virusu praktično iz dana u dan menjaju, i dalje se smatra da u grupu rizičnih, odnosno osoba kod kojih postoji veća verovatnoća da se teže iskomplikuje infekcija virusom SARS-CoV-2, spadaju starije osobe, hronični bolesnici, dijabetičari i gojazni

Zašto su baš gojazne osobe u riziku, govorila je dr med. biohemije Milka Popović, praktičar funkcionalne medicine.

"Kod gojaznih postoji veliki problem, imaju u sebi već imaju neko zapaljensko stanje, pitanje je kakav im je imunitet, a višak kilograma je često povezan i sa dijabetesom", kaže dr Popović, ali i dodaje da nikako ne preporučuje rigorozne dijete, pogotovo u doba korone. 

"Ako treba da izgubite kilograme, pravilna ishrana je najbolji način, vrlo brzo ćete da mršavite."

Dr Popović se osvrnula i na sve popularniji režim ishrane,autofagiju.

"Autofagija se koristi i medicinske svrhe, kada gladovanje može da 'oporavi' neke funklcije organizma. Ne treba sami ljudi da primenjuju, već samo uz nadzor i savet lekara. Sasvim drugo je 'gladovanje' noću, takozvani isprekidani post kada se ne jede npr. od 18h do ujutru. To je dobro da se odmore želudac i stomak i reguliše lučenje insulina", kaže.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.