Očekujemo boljitak

Dr Kisić: Imamo veliki broj zaraženih, a evo koliko je ASIMPTOMATSKIH

Autor Maja Gašić

Članica Kriznog štaba gostovala je u Dnevniku na TV Pink.

Izvor: Printscreen/RTS

Dr Darija kisić Tepavčević gostovala je večeras u Dnevniku na TV Pink, gde je komentarisala tešku epidemiološku situaciju u Srbiji.

"Pik i dalje traje, i dalje vusok broj potvrđenih slučajeva, kada se dođe u fazu visoke transmisije, potrebno je da prođe vreme da bi bio silazni tok. Velika većina ima ili blaže simptome ili su asimptomstski, njih je 20 do 40 odsto, isto toliko je sa blažim simptomima.

Kada se pojavi bilo koji simptom, svi pomišljaju na kovid, sada je veća verovatnoća da se pronađe veliki broj potencijalnih prenosioca, zato su na snazi ove mere. Stagnacija koju beležimo jeste najava boljitka, trebalo bi da se bleži pad ako nastavimo da se ponašamo odgovorno. Prvi efekti boljitka bi trebalo da budu za 7-14 dana. Treba razmišljati optimistično. Vidim da svi koriste maske, svi smo postali svesni značaja mera i koliko možemo da doprinesemo i odmognem", kaže dr Kisić i ističe da je oprezna u davanju predikcija.

"Nezahvalno je davati predikcije. Virus je nepoznanica, upoznajemo ga sve više. Verovatno bismo mogli i pre da očekujemo boljitak i pre tih 7-14 dana", kaže. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.