Postoji razlog

Zašto se ČEKALO NA REZULTATE TESTA? Dr Darija objasnila ŠTA JE UZROK

Autor Maja Gašić

Dr Kisić Tepavčević je prilikom gostovanja na TV Pink objasnila zbog čega su pacijenti dugo čekali na rezultate testa na korona virus.

Izvor: Tnjug/Zoran Žestić

Poslednjih dana pacijenti su se žalili na kašnjenje rezultata testova na korona virus. O tome i epidemiološkoj situaciji u Srbiji, članica Kriznog štaba, dr Darija Kisić Tepavčević kaže: 

"Da, to otežava. Moram da isteknem da sve osobe koje imale simptome koji ukazuju na bolest su hospitalizovane. Imamo i određeni procenat osoba koje imaju sve simptome i znake kovida-19, a na PCR testu su negativni, oni se vode pod 'verovatne slučajeve'.

Svi brisevi koji su uzeti u periodu od 6. do 10. jula, tu je postojao zastoj, razlog je nedostatak reagenasa, a koji su sada nabavljeni. Nabavljeni su novi testovi i nadamo se da neće biti novih zastoja", kaže dr Kisić.

Veliki broj pacijenata se javlja lekarima sa simptomima gripa koji sada vlada, strahujući od korone.

"Teško je misliti o bilo kom drugom oboljenju. Svako prvo pomisli na to, ali na osnovu pregleda lekara, rendgenskog snimka i druge dijagnostike se procenjuje da li je za testiranje ili ne. Treba da verujemo našim izabranim lekarima. Dobro je što se javljamo na vreme, to je svakako dobar znak", zaključuje dr Kisić i još jednom napominje da je važno da nastavimo da se pridržavamo propisanih mera i pre svega nosimo masku, držimo distancu i održavamo redovnu higijenu ruku.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.