Dobra vest!

STRUKA najavila NOVITETE za sve testirane: Evo KADA STIŽU REZULTATI

Autor Maja Gašić

Članovi medicinskog Kriznog štaba su na današnjoj konferenciji za novinare izneli poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Epidemiološka situacija u Srbiji je ozbiljna i teška, ali srpski medicinski stručni tim ističe da se nada da ćemo uskoro izaći iz krize i da će se videti rezultati novih mera.

Možda će vas zanimati

"Radi se na testiranju u privatnim laboratorijama, prostoje razni standardni koji se moraju ispuniti kad je reč o testiranju, to je ifektivna materija, a jer je u PCR testiranju materijal izrazito infektivan, to ne mogu da rade obične laboratorije, postoje strogo odrđeni pravilnici, za prostoriju, obučenost kadra i odlaganje medicinskog otpada, koje je bitno. Na tome se radi. Serološke laboratorijske analize ne zahtevaju takav veliki potencijalu, radi se u tome i uskoro će se jedan deo privatnih laboratorija uključiti u testiranje", kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa Zoran Gojković.

U periodu od 6. pa do 10. jula postojao je zastoj u dobijanju rezultata, o čemu se tu radilo?

"Verujem da smo uspeli da izađemo iz zagušenja, po izveštaju iz laboratorija mislim da je manje tih repova. Od sutra mislim da ćemo moći da isporučimo da nalazi budu u roku od 24-48 sati, Nije zagušenje bilo svuda. Ali sa današnjim danom mislim da smo uspeli da prevaziđemo zaostatke. Svi građani koji se testiraju od sutra popodne će direktono moći da provere rezultate, uloguju se i dobiju rezultat preko aplikacije, da saznaju da li je njihov nalaz pozitivan ili negativan. Sutra ćemo o tome pričati detaljnije"; rekao je Zoran Gojković.

Juče je dr Darija Kisić Tepavčević objasnila šta se desilo i zašto je došlo do zagušenja u testiranju

"Svi brisevi koji su uzeti u periodu od 6. do 10. jula, tu je postojao zastoj, razlog je nedostatak reagenasa, a koji su sada nabavljeni. Nabavljeni su novi testovi i nadamo se da neće biti novih zastoja", rekla je dr Kisić.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.