Zdravlje

Infektolog: Zaštitne maske su OBAVEZNE I ZA DECU, a ovo su najbolje

Autor Ksenija Jelesijević

Infektolog Mijomir Pelemiš ponovio je danas da su zaštitne maske obavezna mera zaštite od korona virusa i da SVI moraju da ih nose, uključujući decu,

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Svi moraju da ih nose. Nažalost, moraju i deca, ali je za njih potrebno pronaći odgovarajuće, jer ove koje mi nosimo (hirurške maske) nisu prijatne i praktične za nošenje", rekao je Pelemiš na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, najprihvatljivije su one iz "domaće radinosti" uz objašnjenje deci zašto treba da ih nose.

On je, kao ilustraciju toga, ispričao simpatičnu anegdotu o devojčici koju su roditelji poslali da baci đubre sa zaštitnom maskom na licu.

"Ako budemo rako reagovali, ako se budemo pridržavali svih mera, izborićemo se", rekao je on.

Kako napraviti masku bez igle i konca (MAGAZIN)
Izvor: YouTube/Belinda's DIY's

Zaštitna maska u kućnoj izdradi
Izvor: YouTube/ CNN

Pelemiš je, odgovarajući na pitanje novinara da li je prihvatljivo da studenti polažu ispite bez maski, rekao da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo."Ako se organizuju ispiti, onda moraju da budu obezbeđeno i uslovi, inače se ne smeju sprovoditi.

"Tu nema rasprave", rekao je on.

Njegov kolega iz Kriznog štava, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je naglasio da je na upravi fakulteta i radnih organizacija da altivbno sprovode sve mere kako se ne bismo našli u situaciji da se veliki broj ljudi u kolektivu u odjednom zarazi i oboli.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se ispiti odvijaju bez maski", rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.