Kon o kritikama

Epidemiolog: Ovo će biti zapisano u ISTORIJI, BEZ DRILA nema BRZE REAKCIJE

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba odgovorio je na mnoga pitanja koja interesuju srpsku javnost.

Gostujući u emisiji "Hit Tvit" na TV Pink, dr Predrag Kon, član medicinskog Kriznog štaba Republike Srbije, istakao je da je situacija u Srbiji veoma ozbiljna, ali da veruje da ćemo prebroditi krizu.

Istakao je da su se građani sjajno pokazali i da disciplinovano poštuju mere.

"U ovom momentu dobijamo da dobijamo odziv naroda, narod počinje da sarađuje, sa maskama, kao u početku sa restriktivnim merema. Mislimo se da možemo da je pobedimo, ali zapravo samo smo suzbili koronu. I to je loše razmišljanje. Ovo ponašanje je nešto što će istoriji biti zabeleženo, nema opuštanja u pandemiji. Tek sad se vidi koliko je vanredno stanje bilo značajno. Mnogo smo spori bez vanrednog stanja, ne kritikujem, ali jeste tako."

O kritikama koje su upućivane Kriznom štabu, Kon kaže da će istorija pokazati, ali uveren je da se dobro postupilo. 

"Vrlo jasno sam rekao da je efikasnost bila za mene zapanjujuća u samom početku, što ostaje kao istorijska činjenica kako smo reagovali. Javnost je kritikovala, a ja tvrdim da treba da uđe u zakonske propise to kako smo postupili. To je moje viđenje, ne znači da sam u pravu. Neka se kritikuje, ali bilo je efikasno: To je isto kao što sada kritikuju veliki broj smrtnih slučajeva. Ali, i to će se objasniti To što smo se opustili, biće istorijski zapisano. To što smo imali izbore i to će biti zapisano. Predizborne aktivnosti, dok su bile preporuke na snazi, i to će biti zapisano. Nije dovoljno efikasno kad nismo u vanrednom stanju. Kad se opustite, teško da se ponovo zategnete, onako vojnički rečeno, bez drila, nema brze reakcije. Moramo da se vežbamo za ovakve situacije, Isto važi za prirodne katastrofe", kaže dr Kon.

O tome da li će ponovo biti zaključavanja, dr Kon kaže: 

"Iskreno se nadam da neće bit zaključavanja. Opekao sam se ubeđenjem da virusa neće biti preko leta. Više ne smem da dam prognoze, neće brzo proći, trajaće još sigurno 4 nedelje, ali vidi se boljitak i tek će se videti."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.