Zdravlje

TEST NA KORONU: Kada (ne) morate da se testirate na korona virus

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktorka Batuta objasnila veoma jasno!

Izvor: RTS

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović objasnila je u Jutarnjem dnevniku RTS-a kada bi neko ko je zabrinut trebalo da se uradi test na koronu, a kada ne!

Prethodnih dana čuli smo da se dugo čeka na rezultate testova, da je povećan broj testiranja na lični zahtev, kao i da je razvijen novi način testiranja navodno pouzdaniji od PCR testa.

"Kada se radi o kliničkoj manifestaciji kovida 19, onda je testiranje ključno. U fazi kada imamo dijagnostikovan virus u zemlji, široku transmisiju u zajednici, možemo očekivati da se radi o virusu. A on ima različite manifestacije i oblike pojavljivanja, od lakih do teških, i tada je potrebno uraditi test," kazala je ona.

"Testiranje u slučaju da smo nekada, sporadično, pre nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronu, je bespotrebno. Rezultate moramo obezbediti za one kojima je to neophodno, kako bi se nastavilo i njihovo lečenje, a bespotrebno testiranje stvara zagušenje," rekla je ona.

"Ako ima simptoma, javite se kovid ambulanti, to je ključno. Javiti se na pregled, a ne obaviti test. Idite u Dom zdravlja, ključno je da se tamo obavi pregled, a ne testiranje," rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi