Zdravlje

Da li će i deca morati da imaju maske? Evo šta kažu lekari! (VIDEO)

Jedna od dilema koju imaju roditelji, ali i kadrovi u predškolskim ustanovama.

Izvor: Mondo

Nošenje zaštitnih maski, kažu stručnjaci, jedan je od najefikasnijih načina za suzbijanje epidemije korona virusa. Ono što jeste dilema je - da li i deca treba da nose maske, pogotovo ona predškolskog uzrasta?

Direktor Instituta "Batut" Verica Jovanović kaže da je "značajno da se nose maske, bez obzira na uzrast", ali dodaje da je stav pedijatara da u slučaju dece ne treba insistirati po svaku cenu.

"Epidemiolozi koji stručno savetuju predškolske ustanove definisaće pravila koja su, pre svega, preventivna u smislu poštovanja distance i korišćenja zaštitnih maski kada su u pitanju kadrovi koji rade", rekla je Verica Jovanović na konferenciji za novinare.

Ona kaže da bi deca od dve godine i više trebalo da nose maske, kao i da deca sa slabijim imunitetom, u konsultaciji sa pedijatrom treba da ih nose.

"Ali, preporuka će pre svega biti da se deca, koja su u vrtiću, ne okupljaju u većim grupama... Najveća mera u vrtićima biće distanca, redovno provetravanje prostorija i higijena ruku", naglasila je Verica Jovanović.

NAJRIZIČNIJA MESTA