Šta će biti s vakcinom?

Ko ODREĐUJE koju VAKCINU ćemo primiti i šta je NAJVAŽNIJE (anketa)

Autor Maja Gašić

Ministar zdravlja je odgovorio na pitanje koje sve interesuje.

Izvor: RTS

Vakcina i vakcinacija, jedna od glavnih tema u Srbiji (i svetu). Vakcine još nema, iako mnogi timovi u svetu rade na njoj, pojedine su prošle određene faze neophodne da bi potencijalna vakcina uopšte bila uzeta u razmatranje.

Ako se jednog dana pronađe vakcina, da li će onda vakcinacija biti obavezna, bilo je pitanje upućeno ministru zdravlja Zlatuboru Lončaru.

"Kao što znate, još nema vakcine koja je registrovana za upotrebu i da je prošla sve studije i testove. Ceo svet se bori za što bolju poziciju kada se pojavi vakcina, da ima prioritet da je dobije za građane. Najvažnija je bezbednost i efikasnost vakcine. To su neophodni uslovi", rekao je Lončar i nastavio:

"Struka određuje da li će neka vakcina biti obavezna ili ne, u zavisnosti od vakcine. Sad sa sigurnošću mogu da kažem da će vakcina biti preporuče posebno visokorizičnim ljudima - zdravstvenim radnicima, onima koji rade u kontaktu sa ljudima, hronični bolesnici... Znači, posebno ćemo o njima voditi računa. Država će se truditi da obezbedi dovoljne količine, da to bude dobra vakcina i da bude dostupna svakome. To je suština", dodao je on.

Ko određuje koju vakcinu ćemo primati?

"Batut sabira sva mišljenja i pedijatara i lekara DZ specijalista infektologa, na osnovi njihovog mišljenja jedini koji može da donese odluku i pravi raspored vakcinacije, šat je obavezno a šta ne, jeste Batut, to je regulisamo zakonom i ustavom. Uradićemo sve što je potrebno i predviđeno takonom da zaštitimo ljude", kaže ministar.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt