Koliko zapravo štite?

Epidemiolog: Ova SAZNANJA o maskama NISMO IMALI NA POČETKU

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, zadovoljan je što večina građana Srbije nosi zaštitne maske.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je prilikom gostovanja u Beogradskoj hronici na RTS, da je probijena epidemiološka barijera, gde su kontrilisani kontakti, a sada to zavisi od svakog pojedinca.

"Verovatno je daleko veći broj ljudi imuno od provobitnog testiranja, procenjivanje odoka nije prihvatljivo", rekao je dr Kon.

Kon je istakao i da je praktično svako od nas možda bio u kontaktu sa zaraženim osobama, a da toga nije bio svestan, pa bi tako svako mogao da bude u samoizolaciji, što je nemoguće.

Pohvalio i j građane Srbije što većim delom poštuju mere zaštite.

"Velika većina građana poštuje mere zaštite. Suština je da ne smeju da rade kafići posle 23 sata. Ta odluka mora da se poštuje", rekao je Kon. i dodao da kazne nisu naivne kada su ugostitelji u pitanju i da ako to ne kontrolišu, onda namerno to rade.

Govorio je i o tome da je u samom startu epidemije bilo potpuno nejasno kako će da se odvija i da je tada bio stav SZO da maska štiti svega 30 odsto.

"Znalo se da ako maske nose bolesni - zaštita je 95 odsto, bolesni ne znaju da su bolesni. Poslednje istaživanje kaže da ako svi nose maske - zaštita je 99 odsto - to nismo imali na početku", istakao je Kon.

"Bitno je shvatiti da su restriktivne mere, uključujući i vanredno stanje, brzo dale rezultate pa je bio utisak da ćemo lako sa koronom, nema 'lako' u pandemiji, ni u jednoj pandemiji ne smemo da se ponašamo da će biti lako", zaključio je dr Predrag Kon.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.