Zdravlje

Kada je REALNO da očekujemo vakcinu i koje zemlje će imati PRIORITET

Autor Nataša Petrović

Toliko se ovih dana priča o vakcini - direktor SZO u Srbiji otkriva kada je realno da očekujemo vakcinu...

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izrazio je nadu da bi prve vakcine protiv virusa korona mogle da budu na tržištu do kraja godine.

Ivanuša je rekao da se "trenutno radi na 160 vrsta vakcina", a da je njih oko 20 na kliničkom ispitivanju.

"Polažemo velike nade u vakcinu i nadamo se da bi prve vakcine možda mogle da budu na tržištu do kraja ove godine", rekao je Ivanuša za televiziju N1.

On kaže da to ne znači da će biti dovoljno vakcina za sve.

"Ako pođe kako bi trebalo, očekujemo širu vakcinaciju tek polovinom sledeće godine", dodao je Ivanuša.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Govoreći o načinu distribucije vakcina i koje će zemlje imati prioritet, Ivanuša kaže da SZO, zajedno sa partnerima, intenzivno radi na tom važnom pitanju.

Ukazujući da postoje zemlje koje imaju dovoljno novca da potencijalno kupe sve količine vakcina u narednom periodu, Ivanuša kaže da se radi na tome da sve zemlje dobiju potrebne količine, odnosno da se raspoložive vakcine podele koliko god je to moguće.

On navodi da je upućen poziv zemljama da potvrde da li su zainteresovane za tu aktivnost da bi se nabavila vakcina za sve zemlje zajedno, pa bi podela bila vršena po dogovorenim pravilima, prenosi agencija Srna. 

U Srbiji je epidemiološka situacija i dalje nestabilna, a najviše novooboljelih od virusa korona registrovano je u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Kraljevu i Kragujevcu.

Zbog sprečavanja širenja virusa korona, vanredna situacije od danas je uvedena i na području opštine Preševo, na jugu Srbije.

Prema zavničnim podacima objavljenim juče u 15.00 časova, u Srbiji je zbo0g virusa korona hospitalizovao 4.762 osoba, a na respiratorima je 190 pacijenata. Do sada su umrle 482 osobe, a virus korona je potvrđen kod 21.253. Ukupno je testirano 558.440 osoba.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.