Zdravlje

KRIZNI ŠTAB odgovara: Zašto se BROJKE oko novozaraženih NE SLAŽU?

Autor Maja Gašić

Medicinski Krizni štab izneo je najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još devet osoba, a registrovana su 352 nova slučaja zaraze korona virusom. Na respiratorima se trenutno nalazi 198 pacijenata, što je najveći broj do sada.

Kako je danas objavljeno, u Beogradu je povećan broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante, a zaražena porodilja iz Niša, koja je bila na respiratoru i čija beba je juče preminula ubrzo po rođenju, danas je izgubila bitku sa koronom.

"KBC Zvezdara je kovid bolnica kompletno, imamo 346 pacijenata, od toga 35 na intenzivnoj nezi, intubirano je 18, to su najteži pacijenti. Dosta smo umorni i iscrpljeni ali maksimalno se trudimo i van svojih snaga da spasimo. Među zaposlenima je 21 pozitivan, 3 na lečenju sa srednje teškom kliničkom slikom, ostali su u kućnoj izolaciji", rekao je dr Petar Svorscan iz KBC Zvezdara.

Švedski model borbe, da li je to naš izbor?

"U našoj zemlji može jedino da bude srpski model. Radimo šta je najbolje za narod i sve preporuke se donosu su u skladu sa epidemiološkom situacijom, U početku jeste bio konzervativan model kako bi se sačuvali naujgroženiji, što smo i uspeli. Ojačani su sistemi zdravstevog sistema. Svuda u svetu je došlo do popuštanja restriktivnih mera, ali dugo ćemo se boriti sa epidemijom, prešli smo na aspekt lične odgovornosti, ne smemo da budemo sebični. Nećemo pričati ni o kineskom, ni švedskom, već o našem modelu", rekla je dr Darija. 

Od 15 do kraja dana stižu novi brojevi. 352 zaraženih u kojim gradovima su ti ljudi, koliko je testirano u Nišu u Sjenici, zašto se brojevi drastično menjaju od 15h?

"Jako je bitno da se sagleda kako se vrši nadzor. Više od 200 ustanova zdravstvenih sistema rade briseve PCR. Sve te ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova, pozitivnosti pacijenata. Svi oni imaju kompletan uvid na teritoriji svoje nadležnosti. Veliki tim ljudi učestvuje u prikupljanju podataka, oni se unose u bazu. To se ne radi zbog obima posla u istom momentu. To se uradi do kraja dana. Tu je moguće da dođe do neslaganja u pojedinom delu dana. Koliko je pacijenata hospitalizovano, koliko na respiratoru, to je nešto što se radi istog momenta. Tu nema zabune. Broj hospitaliziovanih ne odgovara često aktivnim. Oni imaju bolest, jer se primaju zbog težine kliničke slike a ne zato što su pozitivni. Često imamo 40 odsto pacijenata koji nemaju poozitvan test ili je test negativan, ali imaju svi simptomatologijuu za kovid. Ima tu neslaganja, sve se to može razjasniti, nepoverenje nam ne treba. Lokalne uprave objavljuju ukupan broj testova, a mi objavljujemo ukupan broj pozitivnih osoba", rekla je dr Darija Kisić.  

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.