Zdravlje

Srbija pravi svoju vakcinu za ovu jesen, ali postoji jedan problem

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

"Torlak" posle 15 godina proizvodi vakcinu, evo zbog čega to neće biti dovoljno!

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizvešće za predstojeću sezonu domaću vakcinu protiv gripa, kojom će biti vakcinisani građani Srbije.

Sve raspoložive količine biće na raspolaganju našim državljanima, dok će ostatak vakcina neophodan za vakcinisanje nacije biti nabavljen putem javne nabavke.

U resornom ministarstvu za "Politiku" kažu da će biti proizvedeno manje vakcina u domaćoj proizvodnji jer su resursi i kapaciteti "Torlaka" usmereni na borbu protiv korone.

"Proizvešćemo svoju vakcinu protiv gripa, planiramo između 100.000 i 150.000 doza," rekla je za taj list dr Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".

"Torvaksflu" je prva vakcina protiv sezonskog gripa srpske proizvodnje posle 15 godina. U ptianju je trovalentna vakcina koja sadrži dva tipa A virusa i jedan tip B virusa, namenjena populaciji od 18 do 65 godina.

Plan vakcinisanja protiv gripa, po najavi predsednika Aleksandra Vučića, podrazumeva vakcinisanje oko dva miliona građana, što znači da proizvodnja domaće vakcine neće biti ni blizu dovoljnoj količini.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.