Dramatične kliničke slike

ANESTEZIOLOG iz NIša: Mnogo je TEŽE, sada stradaju bubrezi, jetra, mozak

Autor Maja Gašić

Dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Niš kaže da je bolest mnogo ozbiljnija u odnosu na neka prva saznanja o kovidu-19.

Izvor: YouTube/RTV Krusevac

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Niš u uključenju u jutranji program TV Pink, opisao je kakva je situacija u tom gradu, kao i sa kakvim simptomima se pacijenti javljaju u bolnicu

"Jako su dramatične kliničke slike i prezentacija kovid-19. Dešava se da se nema dovoljno vremena da se istestira čovek, da se jegovo stanje toliko pogorša da je nužan hitan transport i kod nas sa tipičnom kliničkom manifestacija kovida-19 i mi nemamo vremena da ga stavimo u neku poluizolaciju jer vrlo brzo iziskuje intenzivno lečenje. U KC Niš nemamo asimptomatske lakše, slučajeve", kaže dr Janković. 

Možda će vas zanimati

"Sada u Srbiji uglavnom imamo ozbiljnije kliničke slučajeve i ono što je na jedinicama intenzivne nege, ono sa čime se suočavaju anesteziolozi jesu kliničke slike koje se jako brzo pogoršavaju, iz minuta u minut. To bukvalno nije samo respiratorna simptomatologija. Naučni podaci pokazuju da jeste respiratorni trakt mesto za ulazak infekcije i da se on preko specifičnih receptora širi organizmom preko pluća, ali ova bolest ima sistemski karakter." 

"Za razliku od gripa, kada smo imali pacijente na mehaničkoj ventilaciji, jako je teško bilo postići adekvatnu oksigenaciju pluća, sad mnogo manje imamo taj problem. Sada bolest ima sistemski karakter i prvenstveno deluje na koagulativni sistem, iz minuta u minut je pitanje da li se može javiti komplikacije vazano za akutno popuštanje jetre, naročito popuštanje bubrega. Imamo opravdane sumnje, javlja se učestalost tromba, i u centralnom nervnom sistemu i u bubrezima. Sada već veliko kliničko iskustvo koje imamo ukazuje da je ovo daleko od banalne respiratorne infekcije, čak i one najozbiljnije koju smo imali kod infekcije svinjskog gripa. Pune su jedinice intenzivne nege i u manjim bolnicama, Užicu, Čačku...", kaže dr Janković.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.