Kakva je situacija?

EPIDEMIJA u Srbiji: U Vranju NAJVIŠE MRTVIH, a gde je još KRITIČNO?

Autor Maja Gašić

Neke srpske opštine beleže poboljšanje u smislu manjeg prijema pacijenata, dok je negde situacija daleko gora u odnosu na prvi pik talasa i period april, maj.

U Kraljevu je juče potvrđena zaraza kod još 58 Kraljevčana, na osnovu analiziranih 155 uzoraka u Vetrinarskom institutu, prenosi RTS. Procenat pozitivnosti je oko 37 procenata što je osetno manje nego prethodne dve nedelje kada je pojedinih dana dostizao i oko 80 odsto.

I u kraljevačkoj kovid ambulanti nešto je manji broj pregleda.Ipak, epidemiolozi kažu da je situacija i dalje nepovoljna i da je potreban duži period povoljnijih brojeva da bi se govorilo o poboljšanju.

Možda će vas zanimati

U kraljevačkoj bolnici juče je bilo hospitalizovano 82 pacijenta, od čega je četvoro bilo na raspiratoru.

Pet pacijenata transportovano je u KBC "Dragiša Mišović". Kako su istakli u bolnici, slobodnih mesta ima, ali kiseonička terapija ne može da se obezbedi za sve postelje.

Od 210 uzoraka sa teritorije Pčinjskog okruga, kod 38 osoba je utvrđeno prisustvo koronavirusa, od kojih je 22 iz Vranja, 10 iz Vladičinog Hana, troje iz Trgovišta, dvoje iz Bosilegrada, a jedno lice je iz Surdulice.

Ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 186. Na kućno lečenje otpušteno je 10 pacijenata, a dva pacijenta su transportovana u Klinički centar Niš. Nažalost, zabeležena su tri smrtna ishoda.

U Kliničkom centru u Nišu trenutno je hospitalizovano 384 pacijenta zaraženih virusom korona, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju, kaže pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković.

Polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invanzivnoj mehaničkoj ventaliciji, a polovina zahteva intenzivnu respiratornu potporu.

On je u uključenju za TV Pink rekao da je u Kliničkom centru u Nišu dosta dece koja su na jednodnevnoj ili višednevnoj opservaciji i kod kojih nisu zabeležene teže kliničke slike, a da su trenutno smeštene i dve trudnice od kojih je jedna na mehaničkoj ventilaciji. Druga trudnica iz Kuršumlije je primljena pre četiri dana i ona se nalazi u stanicionaru bez kiseoničke potpore.

Epidemiološka situacija u Braničevskom okrugu je nepovoljna, kaže za RTS doktorka Zorica Mitić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Požarevac. Koliko takva situacija izaziva zabrinutost, ona je potkrepila činjenicom da je u tom okrugu od početka marta do kraja juna bilo 174 slučaja, a da je za poslednje dve nedelje jula 120. Povećanje obolelih najviše se beleži u Požarevcu, Velikom Gradištu i Petrovcu.

U Podunavskom okrugu zabeležena su 23 nova slučaja virusa korona, dok je u Braničevskom okrugu broj zaraženih veći za 17, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović.

Kada je u pitanju Podunavski okrug, u Velikoj Plani registrovano je još četiri nova slučaja, Smederevu osam i Smederevskoj Palanci devet.

Dve žene iz Čačka, starosti 61 i 68 godina, preminule su u poslednja 24 sata na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku. U protekla 24 sata u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledana su 72 pacijenta sa simptomima korona virusa, a na bolničkom lečenju zadržano je 13.

Od početka epidemije korona virusa, od posledica infekcije su preminule 32 osobe.Ukupno je bolnicama smešteno 156 pacijenata, od kojih je osam na respiratorima.

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru hospitalizovano je 153 pacijenta, na respiratoru je jedan pacijent pozitivan na virus korona, a jedna osoba kojoj je laboratorijski utvrđen kovid-19 je preminula.

Juče je hospitalizovano još 11 osoba, a 23 su puštene iz bolnice, dok je na "haj-flou" aparatima osam pacijenata. Prema podacima Regionalnog kovid centra Novi Pazar, preminule su još tri osobe koje nisu bile zaražene virusom korona.

Rezultati testiranja osoba u nekoliko prethodnih dana pokazuju da je u Zlatiborskom okrugu 25 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

U Prijepolju je zabeleženo devet novih slučajeva, Požegi i Priboju po četiri, Užicu tri, Arilju dva, Sjenici jedan, koliko i u Novoj Varoši i Čajetini. Od početka epidemije do danas, na teritoriji Zlatiborskog okruga, ukupno je potvrđeno 1.604 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Pozitivan nalaz na korona virus potvrđen je kod 118 osoba u Šumadijskom okrugu, od čega je njih 91 iz Kragujevca.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, po devetoro novoobolelih je iz Aranđelovca i Topole, po troje iz Knića i Batočine, dvoje iz Lapova i jedna osoba iz Rače.

U kućnoj izolaciji se nalaze 1.133 osobe, a, najviše u Kragujevcu 889, 93 u Kniću, 66 u Aranđelovcu, 13 u Topoli, 19 u Rači, 42 u Batočini i 11 u Lapovu.

U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovano je 110 pacijenata, od čega je na respiratoru 17.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.