Stručna preporuka

Kon objašnjava: Kako se ponašati AKO ŽIVITE sa ZARAŽENIM, ovo je VAŽNO!

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba gostovao je u jutarnjem programu TV Prve gde je komentarisao aktuelnu epidmiološku situaciju u Srbiji.

Izvor: TV Prva/screenshot

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je o stanju u Srbiji, a osvrnuo se i na tvrdnje SZO o "krizi" Zapadnog Balkana.

"To su podaci iz kovid baze, korisni su za neku orijentaciju. Podaci sa terena su nešto malo drugačiji. Jasno se pokazuje da je situacija u smirivanju. Pratimo koliko se javilo u centre sa respiratornim tegobama, koliko je pregledano, koliko je sumnjivo. Kad pratite sve te brojeve vidite koherentnost, da se slažu i da se smanjuje broj u sva ta tri slučaja", oprezno je optimističan srpski epidemiolog.

SZO je istakla da je broj zaraženih na Zapadnom Balkanu zabrinjavajući. 

"Ti podaci nisu bitni nama koliko ostalima. Ovde je virus aktivan i to treba da se prenese. Ovo nije nikakva utakmica, svi smo, kompletan svet je u borbi protiv virusa. Na kraju će se sumirati rezultati, koje mere su bile najadekvatnije, na kraju će se iskristalisati. Činjenica je da bez kolektivnog imuniteta nema zaustavljanja, imamo švedski model koji se pokazao kao neuspešan, ako smo zatvoreni - šta onda, bez ekonomije nema života, to polako postaje jasno, To je pritisak ekonomije. Moramo naći način da živimo i radimo i vodimo računa o svakoj delatnosti, to nije jednostavno." 

Dešavalo se da se pacijenti sa upalom pluća i temperaturom vrate na kućno lečenje. Kako da se ponaša osoba koja živi s nekim ko je potencijalno zaražen, oboelo ili čeka rezultate. 

"Osnovno je da postoje uslovi da ta osoba bude izolovana. Kada ide do kupatila, da koristi zaštitnu masku, kada dolaze u kontakt - moraju imati maske, posebno oboleli. Često treba koristiti sredstva za dezinfekciju, nakon pranja ruku u kupatilu nije loše i izvetriti prostoriju. Bitno je i da ne obeduju zajedno... Rizik svakako postoji", kaže dr Kon.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.