Vesti su optimistične

Kon o "Konovom koeficijentu": Ovo je PRESUDNO da izađemo iz krize!

Autor Maja Gašić

Epidemiolog je govorio o koeficijentu koji govori da smo na putu da kontrolišemo i zaustavimo epidemiju.

Izvor: MONDO/Podaci Batuta/Goran Sivački

Još u aprilu, kada smo mislili da smo na vrhuncu epidemije dr Predrag Kon je istakao da ćemo moći da razmišljamo o ukidanju restriktivnih mera, kao i policijskog časa, kada procenat zaraženih u odnosu na testirane padne ispod pet odsto. Taj broj nazvan je "Konovim koeficijentom".

"Konov koeficijent" predstavlja prihvatljivu graničnu vrednost od 5% novozaraženih u broju testiranih u 24 sata. 

Možda će vas zanimati

Gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, epidemiolog je dao svoje mišljenje kada ćemo doći do te, po nas, ohrabrujuće brojke i šta je presudno. 

"Jako je bitno da su podaci koje dobijamo o broju zaraženih, umrlih, na lečenju, respiratorima, itd, tačni.  Jasno i glasno je rečeno, što se tiče baze, da se radi na usavršavanju tog sisitema.Najznačajnije je da se veći broj pacijenata otpušta. Pratimo i kontrolne preglede i kontrolno uzimanje PCR-a, taj broj raste, povećava se broj izlečenih. Situacija je još uvek jako teška. Jako je važno u ovom trenutku, pred vikendom smo, da se očuva disciplina. Činjenica je da se u Beogradu ne poštuju mere, makar ne apsolutno, ima propusta, kafići rade duže od 23, maske ne nose svi uvek, počinje opuštanje. Više nemamo meru  zatvaranja, nadam se i da nikad neće da se ponove te mere", kaže Kon i ističe da je nezahvalno davati predikcije, ali da se očekuje pad broja zaraženih u narednim danima. 

"Do 13. jula je broj prijavljenih u kovid bolnice bio preko 900, do 17. jula je bio između 750 i 800, pa od 18. ispod 600. Usledilo je povećanje vikendom. Imam podatke za ponedeljak i utorak gde su nešto niže brojke nego prethodnog ponedeljka i utorka. Ali sve to ide jako sporo. Ipak, važno je da se smanjuje broj aktivnih slučajeva", zaključuje dr Kon. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.