Srpski stručnjak

Epidemiolog: Ko se zarazi KORONOM i GRIPOM, takva osoba NE BI PREŽIVELA!

Autori Bojana Zimonjić Jelisavac Maja Gašić

"Neshvatljivo je da neko priča protiv vakcina, koje su drugo mesto među svim mogućim izumima u istoriji medicine", kaže prof. dr Tomislav Radulović

"Snažan uticaj antivakcinalnog lobija i razne teorije zavere izazvale su nepoverenje u vakcine, što naročito vidimo na primeru najavljene vakcine protiv korona virusa," rekao je epidemiolog i specijalista za imunizaciju prof. dr Tomislav Radulović za "Blic".

"Neshvatljivo je da neko priča protiv vakcina, koje su drugo mesto među svim mogućim izumima u istoriji medicine. Prvo mesto je dezinfekcija vode za piće, ali na drugom su vakcine. Sve su one visokoimunogene i veoma bezbedne," rekao je on.

Teoriju da MMR vakcina izaziva autizam naziva potpuno pogrešnom.

"Autizam je posledica poremećaja u mozgu još unutar materice, a dodatno ako je majka bila u kontaktu sa teškim metalima ili je imala ozbiljnu infekciju u trudnoći. Autizam se otkriva oko prvog rođendana, kada se prima i MMR vakcina, i stoga su pogrešno dovedene u vezu. Nauka je tu vezu opovrgla pre više od 15 godina," rekao je on.

Bilo bi strašno kada bi antivakserski lobi uspeo da ukine vakcine, jer bi se vratile bolesti koje su ubijale milione ljudi, smatra on.

"Primera radi, kada se raspadao SSSR, neke zemlje nekadašnjeg Saveza ukinule su ili smanjile obuhvat imunizacije na nekoliko godine. To je izazvalo epidemije difterije, a ona zahvaljujući vakcini više ne postoji. Tetanus kod novorođenčadi ranije je imao značajnu smrtnost, 70-80 odsto slučajeva dece ne bi preživelo, a praktično ne postoji više zahvaljujući vakcini protiv tetanusa," rekao je on.

"Nijedan proizvođač neće u promet staviti nebezbednu vakcinu, koja ne daje zaštitu. Ja bih se vakcinisao kada se bude pojavila, ali je problem što virus mutira i ne zna se koliko zaštita od vakcine može da traje," rekao je on.

Posebno je značajno, navodi sagovornik lista, vakcinisati se protiv gripa u trenutku pandemije.

"Preporučio bih svakome ko može, da obezbedi ovu vakcinu. Ako bi se u isto vreme desile infekcije koronom i gripom, takva osoba ne bi preživela," rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.