Zdravlje

SZO se brine zbog Balkana: "Teško je porediti, i dalje imamo malo umrlih"

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković prokomentartisao je zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije zbog pogoršane epidemiološke situacije na Balkanu.

Gojković je oceio da je sada teško govoriti o uspešnosti ili neuspešnosti zemalja o tome kako su se borile i bore protiv epidemije i dodao da će se to znati kad se pandemija završi, jer su zemlje u različitim stadijumima pandemije.

"Pojedine zemlje su izašle iz jednog dela epidemije, druge ulaze. Sve zemlje ovog regiona su se veoma uspešno borile u prvom krugu  epidemije i tada smo svi zajedno imali, a Srbija je prednjačila, najmanju stopu mortaliteta, najmanji broj umrlih pacijenaga na 100.000 stanovnika i mi smo praktično prvi izašli iz tog kruga. Neke druge zemlje su mnogo teže podnele taj prvi deo sa ogromnim brojem umrlih i tek pre nekog vremena su došli u situaciji da mogu da relaksiraju mere. Zato je teško porediti, jer smo u različlitim etapama epidemje", rekao je Gojković na konferenciji za novinare, komentarišući zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije zbog stanja na Balkanu.

Dodao je da se u zemljama koje sada relaksiraju mere "dešavaju slične stvari kao i kod nas".

"Na našu veliku sreću imali smo iskustva iz Italije i Španije i iz toga smo nešto naučili... Videćemo kako će se njihov stepen relaksiranja mera odraziti na drugi talas epidemije. Mi u ovome poredimo mortalitet. I dalje smo po stopi umrlih pacijenata jedna od najuspešnijih zemalja i mnogo uspešnija od bogatjih i razvijenijih zemalja sveta", rekao je Gojković.