Kraljica!

Baka Radmila (93) iz sela kod Kruševca POBEDILA koronu: Ovo ju je održalo!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vitalna starica za domaće medije rekla o čemu je razmišljala u najtežim trenucima!

Radmila Stanković, rođena daleke 1927, koja je usled 26 godina rada u duvanskoj industriji zaradila i oštećenje pluća, uspela je da se izbori sa kovidom19!

Baka Radmila Stanković sa svoje nepune 93 godine pobedila je korona virus i pokazala i dokazala da je sve moguće! Pa i to da u desetoj deceniji savlada opaki virus koji hara planetom.

Gotovo mesec dana baka Radmila, koja je smeštena u Gerontološkom centru u Kruševcu, borila se po beogradskim bolnicama i vratila se živa i zdrava u svoju garsonjeru, iz koje godinama nije izlazila, i svoj mali svet u kome uživa.

"Nisam pojma imala ni da postoji neka korona. Šta je sad pa to?! Kad su mi rekli šta je to i kako je, pa kad su mi još kazali da moram u bolnicu u Beograd, mislila sam da mrem. Reko', ja se živa vratiti neću," počela je za "Kurir" baka Radmila, s kojom je list kontaktirao telefonom i koja, kako kažu zaposleni u Gerontološkom centru, ima dana kada više priča, a ima i onih kada se baš povuče u sebe.

Ova superbaka, koja je neverovatni junak i borac, rođena je 2. oktobra daleke 1927. godine u selu Virtanovcu kod Kruševca, u prvoj polovini minulog veka, u vreme koje današnji svet teško pojmi. Bezmalo vek kasnije, gotovo mesec dana borila se s koronom, najpre u Institutu za ortopediju Banjica, a potom i na Klinici za pulmologiju KCS. Povremeno je bila na potpori kiseonikom. I pobedila - i koronu i sve neverne Tome.

"Stavljali su mi nešto na usta da mogu da dišem. Plašila sam se mnogo. Ali, u tom strahu, ja se setim da bogata, prebogata. Jeste da imam samo jednog sina, ali imam i osmoro unuka i praunuka. Kad se setim njih i ljubavi prema njima, meni bude lakše. To me je i održalo u životu."

Vitalna starica, kojoj čovek, kad je vidi, ne bi dao tolike godine, prošla je sve i svašta u životu. Pa je ni korona nije mimoišla.

"Eto, ja sam već živi primer da i u ovim godinama može da se pobedi korona. Preživela sam i rat, i bombe, i evo sad tu koronu. Sve se može," veli baka Radmila.

U prestoničkim bolnicama baka Radmila je bila od 18. aprila do 15. maja, a u njima i po povratku u Gerontološki centar testirana je četiri puta negativno pre nego što se vratila u svoju garsonjeru.

"Jedva sam čekala da se vratim u moj dom, u moju drugu porodicu. Da mi donesu kaficu, pa da se lepo ispričamo."

Za kraj ovog nedugog razgovora baka Radmila, koja i šeta dvorištem centra da je malo i sunce ogreje, poručuje svima:

"Morate da budete hrabri ako korona dođe i do vas. Slušajte dobro lekare, pamtite šta kažu i radite onako kako kažu. I pobedićete. Ako sam ja, možete i vi."

A ista ova baka Radmila, kako je rečeno u Gerontološkom centru Kruševac, radni vek od 26 godina provela je u duvanskoj industriji. I usled dugogodišnjeg rada u industriji duvana "zaradila" je i oštećenje pluća. I mimo svega pobedila koronu. Pa vi vidite.

l Baka Radmila je, kada su je zaposleni u Gerontološkom centru zamolili da se namesti kako bi je fotografisali za novine, pitala sledeće.

"A jesam li ja to sada manekenka," i nasmešila se.

l Jelena Mijailović, direktorka Gerontološkog centra Kruševac, kazala je za Kurir da daju sve od sebe i da se bore za svakog korisnika.

- Pružamo uslugu najugroženijim i najranjivijim korisnicima. Potrebna im je i zdravstvena i ljudska nega, zato smo bili zabrinuti i razočarani kada su stigli prvi rezultati testiranja s obzirom na to da niko od zaraženih u momentu testiranja nije imao simptome i da su mere preduzete prema instrukcijama. Za nas zaposlene u GC Kruševac svi korisnici su jednaki i nama nisu bitne godine... Mi se ovoj kući, koja je, nažalost, jedna od poslednjih stanica u njihovom životu, borimo za svakog od njih," rekla je Mijailovićeva. Korona je ovde bila dijagnostikovana kod 49 korisnika od njih 190 i kod 19 zaposlenih od njih 150 i svi su se uspešno oporavili.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.