"Svi će se zaraziti"

Kristinina izjava o koroni je UZBURKALA region: Evo šta ona sada kaže!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Uključila se uživo u Jutarnji program Prve!

Izvor: Prva

Zaposleni u Domu zdravlja u Mostaru prošle nedelje uputili su dramatičan apel u kojem navode da neće dugo moći da izdrže zbog stalnog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Kristina Bevanda, specijalizant epidemiologije za Dom zdravlja Mostar, rekla je da će uskoro "svi biti zaraženi" što je izazvalo burne reakcije u regionu! Ona se sada uključila u Jutarnji program Prve, gde je najpre precizirala da "još uvek nije epidemiolog", kako je najavljena.

"Moram da vas ispravim, ja nisam epidemiolog, nisam položila završni ispit," rekla je ona najpre.

"Moja izjava je bila utemeljena na podacima, konstantnom i značajnom porastu broja zaraženih u celoj BiH. Jednostavno, pogledom na te brojke i njihov rast, ako to ostane, to je veoma moguće," ostala je ona pri svom stavu.

Ona je kazala da se u Bosni i Hercegovini, koja je do skoro imala veoma mali broj zaraženih, držalo do nade da je sve to privremeno, da će borba biti tek na jesen.

"Iznenadio nas je priliv zaraženih, ali i ta brojka, odnosno njen rast prema trocifrenom. Svi smo bili u panici, da ćemo morati da se obračunamo i pre jeseni sa takvim brojkama. Građani se ne pridržavaju mera na baš zavidnom nivou, ali poslednjih desetak dana, kako se mediji značajnije bave temom jer je postojao period zatišja, postoji mali pomak. Više je ljudi sa maskama na ulici, poštovanje nije idealno, to dokazuju brojke ali nadam se da idemo ka boljem," rekla je ona.

"Ovo je odlična vest, jer to znači da nema trajne štete na neuronima koji prenose čulo mirisa. Šanse za trajnu anosmiju veoma su male, što je značajno jer ovaj poremećaj može da bude opasan, ali je povezan sa čitavim nizom mentalnih i zdravstvenih problema, kao što su depresija i anksioznost," rekao je profesor neurobiologija Sandip Robert Data sa Medicinskog fakulteta na Harvardu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.