Leto sa koronom

Ovo MORATE da znate ako planirate da idete na more, Adu, u banju...

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Imunolog i član Kriznog štaba uživo na televiziji komentarisao želju Srba da se odmore "negde pored vode".

Član Kriznog štaba, imunolog dr Srđa Janković, gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a i pričao o korona virusu.

Doktor Janković kazao je da je nemoguće reći kada će kraj pandemije, ali je komentarisao i povratak u normalan život, pa i godišnje odmore ili vikende na kupalištima.

Da li su izletišta i kupališta rizik?

"Ako pazimo da izbegavamo kontakt, pridržavamo se higijene i pranja ruku, onda je rizik minimalan. Bilo gde, ne samo na Adi Ciganliji, na otvorenom prostoru je potrebno držati distancu. Na plaži je specifično, ali je preporuka da distanca bude barem četiri metra," rekao je on.

A banje?

"Šta god odlučili da radimo, moramo biti svesni opasnosti i svesti rizik na minimum. Ja ne mogu nikome da kažem da ide ili ne ide negde," kazao je dr Janković.

"Ogromna većina ljudi poštuje mere, ali nismo doprli do svakog i to jeste problem. Manjina koja se ne pridržava, okuplja se bez zaštite, može da pogorša epidemiju," rekao je on.

"Moramo da se ponašamo kao da možemo da se zarazimo i prenesemo zarazu drugima. Život ne sme da se remeti drastično, ali moramo svesti rizik zaraze na minimum. Uvek držati distancu, svoditi fizičke kontakte samo na neophodne. Mere lične zaštite su veoma važne," rekao je on.

Sprečavanje rizika ima društveni, emocionalni i ekonomski efekat, cenu koju društvo plaća.

"Ako dozvolimo zarazu, posledice su još gore. Svi tražimo najbolji način da živimo, uslovno rečeno, normalno, uz normalne društvene aktivnosti a da ne povećavamo rizik. Nema druge opcije osim mera zaštite," rekao je on.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je ovog vikenda da je Beograd "epidemiološka bomba", dok je njegov kolega iz Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, kazao da će Srbija moći da se izbori sa koronom do sredine avgusta.

Jedan od prvih zaraženih u Srbiji ispričao je da i pet meseci nakon korone ima simptome i tegobe. Pročitajte i ko su superprenosioci virusa, kao i kako je moguće da neko bude izlečen, ali da i dalje može da zarazi druge ljude koronom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.