Razlog za širenje virusa?

Virus se proširio zbog PREBRZOG popuštanja MERA? Evo šta kaže dr Kisić

Autor Nataša Petrović

Mnogi smatraju da je do ponovnog širenja virsa korona u Srbiji došlo zbog toga što su posle prvog vrhunca epidemije mere prebrzo popuštene. Evo šta o tome kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Printscreen/Pink TV

Nakon smanjenja broja zaraženih korona virusom, u Srbiji je u junu došlo do ponovnog širenja virusa. Da li je razlog tome bilo prebrzo popuštanje mera nakon prvog vrhunca epidemije?

"Mere su popuštene u skladu sa epidemiološkom situacijom, zatvarali smo jednu po jednu kovid ambulantu. Onog momenta kada je došlo do popuštanja, sve preporuke su i dalje bile na snazi, vrlo precizno napisane. Došlo je do transmisije virusa, u širem obimu nego što se očekivalo, ali to je bilo u većini delova sveta. Sa druge strane, čak i da se moglo predvideti, kovid je odavno prevazišao samo zdravstvena pitanja, pre svega je uveo ekonomska. Nijedna država nije mogla ostati u takvom stepenu restrikcije i izolacije. To je bio momenat kada je napravljena takva odluka, ali isključivo zasnovana na epidemiološkim indikatorima u tom periodu", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević gostujući u emisiji Hit tvit na TV Pink.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.