Saveti kardiologa

KARDIOLOG HADŽITANOVIĆ UŽIVO U EMISIJI OTKRIO! Ne umire se od virusa, već..

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kardiolog uživo na Prvoj objasnio šta su "dva minuta prevencije"!

Izvor: Prva

Kardiolog prof. dr Višeslav Hadžitanović gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i pričao o kardiološkim tegobama koje izaziva korona.

Hadžitanović je dao i jedan veoma neobičan, pozitivan savet, a onda objasnio zbog čega korona utiče na srce i šta se tačno dogodi kada "napadne".

"Ako virus napadne pluća, od toga koliko su ona ugrožena i oštećena zavisi da li ćete vi preživeti. Čovek umire kada srce stane, a pitanje je da li je srce dovoljno jako da izdrži taj napor. Kada virus napadne kapilare u plućama, skupljaju se, a srce pokušava da pumpa kroz taj suženi dijametar, i jače mora da radi da bi izguralo krv kroz taj skučeni prostor. Kada je srce bolesno, to je preveliki napor. Dakle ne umire se od virusa, već od tih posledica," rekao je on.

"Glavna prevencija je fizička aktivnost, pacijenti kao što su mladi sportisti zbog povrede leže u bolnici. Po tri meseca ne mogu da se vrate na normalu, mi radimo pokrete u krevetu već drugog-trećeg dana. To i svaki bolesni čovek kod kuće, u svom krevetu, može da radi. Mi kada razgovaramo, dišemo sa deset-dvadeset odsto pluća, a oni koji rade jogu znaju da bi trebalo da udišemo brojeći do osam, da zadržimo vazduh i proširimo i donji deo pluća koji inače nije angažovan, i tek tada polako ispustimo vazduh. Aktivnost je važna, i disanje, pričamo o nečemu što bi samo dva minuta dnevno trebalo raditi," rekao je on.

Prof. dr Hadžitanović se složio da se o koroni, mutaciji virusa, vakcini, još uvek ne zna dovoljno i da ceo svet još uvek uči kakav je ovo neprijatelj.

"Čitave vojske su bile onesposobljene od raznih virusa, tifus je ubio više vojnika srpskih od rata. Moramo da smo oprezni, virus ima svoju dinamiku, kako god ga nazivali, bila to korona, ptičji grip ili nešto treće. O mnogim bolestima mi ne znamo dovoljno, a kamoli o koroni," rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi