Zdravlje

Dr Darija: Nalazimo se u prelomnom trenutku, OVO je DOBRA VEST

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije sa konferencije za pres medicinskog Kriznog štaba Republike Srbije.

Prema poslednjim informacijama u  Srbiji je u poslednja 24 sata devet osoba preminulo, a novozaraženih je 411.

Na današnjoj konferenciji za pres članovi Kriznog štaba su izjavili da ohrabruje što se broj ljudi koji se javljaju u kovid ambulante sada nešto manji.

Konferenciju je otvorila dr Darija Kisić Tepavčević koja je otkrila da je prosečna starost osoba ženskog pola koje su preminule 67,6 godina, a muškog muškog 68,6. 

Kakva je situacija u KBC Zvezdara, ispričao je dr Petar Svorcan, direktor KBC Zvezdara:

"Imamo 299 hospitalizovanih, nešto je bolje nego prošlog dana, u intenzivnoj nezi 28 pacijenata, 17 izuzetno teškog stanja, životno su ugroženi i na respiratoru, ostali na neinvazivnoj ventilaciji. Situacija je malo bolja, što tiče se težine kliničke slike - nema promena, i dalje je teška, ali uspeli smo da izbalansiramo broj primljenih i otpuštenih, češće se dešava da otpuštamo nego primamo, ali ne smemo da se opustimo. Među zaposlenima je 9 zaraženih, 2 hospitalizovana sa srednjom kliničkom slikom, 7 na kućnom lečenju sa lakšom", kaže dr Svorcan.

"Poslednjih dana imamo stabilne brojeve potvrđenih slučajeva, veliki broj testiranih. Imamo povoljne parametre, sve manji broj zahteva za hospitalizaciju, manje pacijenata u kovid ambulantama. Nalazimo se u prelomnom trenutku, očekuje se da krivulja krene silaznim tokom. Ali moramo da smognemo snage i pridržavamo se više nego ikad mera i doprinesemo gašenju epidemije. U 24 h u Nišu je 117 osoba testirano a samo 1 je pozitivna. To je dobra vest. Tamo je bio  visok procentat pozitivnosti, vidimo da uz striktno poštovanje mera ima pomaka", rekla je dr Darija.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.