Zdravlje

OVO je najveći problem sa koronom u Vojvodini?! Nikad više pacijenata!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ogroman broj pacijenata u KCV, evo šta kažu nadležni!

Izvor: Prva

Prof. dr Edita Stokić, v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine, gostovala je u Jutarnjem programu Prve i rekla da je u toj ustanovi hospitalizovano najviše ljudi od početka pandemije.

Ona je podvukla da je Vojvodina region sa prevalencijom gojaznosti, što bitno povećava rizik od obolevanja i razvijanja teške kliničke slike.

"Trenutno je 316 pacijenata hospitalizovano, što je najveći broj od početka u našoj ustanovi. Težina kliničke slike i razvoj komplikacija, njih 18 zahteva mehaničku ventilaciju. U ovom talasu je veći broj pacijenata teške kliničke slike, većina je i na intenzivnoj kiseoničkoj potpori. Prateći faktore koji dovode do nastanka korone i komplikacija, dolazimo do gojaznosti. Vojvodina je region sa prevalencijom gojaznosti. Evropska asocijacija za studiju gojaznosti povezuje prekomernu težinu kao faktor rizika i za češće oboljevanje i težu kliničku sliku. Kao što je tip 2 dijabetesa komplikacija gojaznosti, sada se već u stručnoj literaturi manipuliše time da je to i korona," rekla je ona.

"Stanje u KCV je prenapregnuto i zahteva dodatne angažmane, od opreme do ljudstva, svi su angažovani maksimalno. Ali tražimo da nam i građani pomognu da se izborimo, a to možemo jedino ako svi budemo primenjivali mere zaštite. Ponavljamo ih i ponavljamo, evo, ja trenutno pričam bez maske ali sam sama u prostoriji koja je provetravana. Maska se mora nositi, rastojanje i dezinfekcija su obavezni," rekla je ona.

"Hospitalizovani su pacijenti mlađeg doba, sa sve težim kliničkim slikama, i zahtevaju duži boravak u bolnici," podvukla je ona.

U toj ustanovi, rekla je ona, nisu zabeleženi slučajevi da je neko izlečen, a potom ponovo zaražen korona virusom.

"Takvi pacijenti nisu zabeleženi u KCV, ali želim da kažem da je puno pacijenata koji su otpušteni iz KCV sa nama u kontaktu kroz ambulantne kontrole, mi njih i dalje pratimo," rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.