Zdravlje

Vlada objasnila ZAŠTO dr Kisić i dr Janković NISU na spisku Kriznog štaba

Autor Nataša Petrović

Objavljen je spisak 25 članova Kriznog štaba, na kojem nema dr Darije Kisić Tepavčević i dr Srđe Jankovića - iz Vlade Srbije objasnili zašto!

Mediji su danas objavili spisak osoba koje se nalaze u Kriznom štabu za borbu protiv virusa korona, a koji je formiran na osnovu zaključka Vlade Srbije.

Na spisku od gotovo 30 osoba koji su članovi Kriznog štaba bio je uočljiv izostanak dvoje prilično istaknutih stručnjaka u borbi protiv virusa korona u Srbiji. U pitanju su zamenica Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević i imunolog Srđa Janković.

Tim povodom 021.rs je uputio pitanje Vladi Srbije zbog čega se Kisić Tepavčević i Srđa Janković ne nalaze na spisku iz zaključka koji je objavljen tek nedavno, iako je donet u martu.

"U formalnom smislu postoje izabrani i angažovani članovi Kriznog štaba. Svako radno telo Vlade Srbije, po Poslovniku vlade, može da angažuje stručna lica radi pomoći u ostvarivanju zadataka zbog kojih je osnovano",navode u Vladi za 021.rs.

Tako je i Vlada Srbije angažovala Dariju Kisić Tepavčević, Srđu Jankovića, Berislava Bekića državnog sekretara Ministarstva zdravlja, Svetlanu Filipović iz Torlaka, Vesnu Mijucić iz Instituta za transfuziju krvi, Dragana Despota iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, direktora Instituta za javno zdravlje Niš Miodraga Stojanovića, te Tatjanu Pekmezović sa Medicinskog fakulteta.

"Vlada Srbije i ovom prilikom poziva sve zdravstvene radnike i sve pojedince koji mogu da doprinesu borbi protiv Covid-19 da se uključe u rad Kriznog štaba, jer je ovo zajednička borba svih nas", dodaju u Vladi Srbije.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objasnio je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je na početku ove krize formiran Krizni štab vezan za medicinu i ekonomiju. "Medicinski Krizni štab, u formalnom smislu to je radno telo vlade za koje vlada može da angažuje stručna lica. To su angažovani članovi Kriznog štaba, oni se angažuju kao neko ko će pomoći u ostvarivanju zadataka zbog kojih je radno telo i formirano", rekao je Gojković.

On je naglasio da je ono što je izašlo u medijima - to su izabrani članovi Kriznog štaba, ali da postoje i brojni angažovani članovi, koji nisu samo iz medicinske struke, već i kolege koje se bave socijalnom problematikom.

Mondo/021.rs

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.