Zdravlje

Beograd je i dalje NAJKRITIČNIJI, a ovaj grad je NOVO ŽARIŠTE?

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, do 15 časova 30. jula, u Srbiji je preminulo još sedam osoba, a registrovan je još 321 novi slučaj zaraze korona virusom. Na respiratorima se nalazi 150 pacijenata.

Na današnjoj konferenciji za medije članovi Kriznog štaba su ponovo istakli da je situacija ozbiljna, ali da ide nabolje.

Možda će vas zanimati

Novinarima se obratila dr Darija Kisić Tepavčević.

"Ukupan broj ukazuje na tendenciju pada, jesmo na dobrom putu, ali još  moramo da damo sve od sebe, poštujemo mere. Najviše novozaraženih je iz Beograda, NS, KG, Šapca. Svuda se epidemiološka situacija smiruje i stabilizuje sa značajnom tendecijom pada. Na području Leskovca imali smo 1 potvrđen, u Tutinu od 44 nijedan, na području Smederova, Požarevca, Čačka nismo imali  nijedan slučaj, iako su imali između 50 i 100 testiranih. Danas imamo povećano broj zaraženih u Aleksincu, proverićemo šta se konkretno dešava. Sve mere predostrožnosti su preduzete. Jesu povoljnijii indikatori, ali nema opuštanja.", kaže dr Darija.

Što se tiče kliničke slike obolelih, komandant Vojne bolnice Karabruma, pukovnik i anesteziolog Ivo Udovičić kaže:
"Ista kao na početku epidemije. Kad imamo veliki broj pacijenata, veliki je i broj sa teškom kliničkom slikom. Naujgroženiji su  stariji sa komorbitetom. Na Karaburni više primamo pacijente starije starosne grupe i sa teškim pneumonijama. Oni su životno ugroženi, oni posebno treba da obrate pažnj. |eleo bih i da upozorim mlađu populaciju koja izlazi u grad bey maske, da misli na svoje roditelje, bake, deke, da i oni mogu biti ugroženi."

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.