Zdravlje

STARI ponovo na "udaru": Broj zaraženih u domovima DRASTIČNO SKOČIO

Autor Maja Gašić

Kako naši stručnjaci ističu, stariji su ponovo u grupi najugroženijih od zaraze korona virusom, što potvrđuju i poslednje informacije iz domova za stare.

Pre par dana broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare iznosio je 162, a virus je potvrđen i kod 94 zaposlenih. Danas je situacija drastično drugačija.

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih korona virus je potvrđen kod 244 korisnika i 101 zaposlenog.

Kako navodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijanla pitanja, virus je prisutan u gerontološkim centrima u Mataruškoj Banji, ''Srem'' u Rumi, na Voždovcu, Bežanijskoj kosi, Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Nišu i u dva novosadska u Futogu i na Limanu.

Virus je prisutan i u Ustanovi za odrasle i starije u Leskovcu, u Domu za smeštaj starih u Smederevu i u Brusu u Domskom odeljenju pri Centru za socijalni. Prema navodima Ministarstva virus je prisutan u službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, u Domu za smeštaj starih Surdulica; Domu za stare i penzionere u Kuli, Domu za mentalno ometene u Tutinu.
Domu za smeštaj odraslih Kulina, kao i u centrima za socijalni rad u Vranju, Novom Pazaru, Šapcu, Leskovcu, Žablju i Titelu, Sečnju, Pančevu. Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu u Ćupriji, u Novom Sadu i Beogradu.

Virus je prisutan i u beogradskom Centru za socijalni rad u odeljenjima na Zvezdari, Mladenovcu, Lazaravecu, na Ccukarici, u Sigurnoj kući pri Centru za socijalni rad ''Solidarnost'' Pančevo. Virus je evidentiran i u Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Terza Eta'' u Priboju, u Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Trem'', Donji Dušnik, opština Gadžin Han, ''Dom Topalović'' Kladovo, ''Adam plus'', Kovačica, ''Dom Zlatno srce'' Umka.

Na spisku je i Ustanova za smeštaj i negu starih ''Nacionalni dom'' u Vladimirovcu, Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Bonaca'' Beograd, ''Rea Martia'' Zemun polje, ''Konak'' Sremska Kamenica. Ministarstvo je saopštilo da je virus prisutan u Ustanovi za decu i mlade ''Šabac'', u Domu za ometena u mentalnom razvoju ''Srce u jabuci'', Jabuka Pančevo, Ustanovi za odrasle i starije ''Gvozden Jovančićević'' Veliki Popovac.

Isti problem, kako navode, prisutan je i u beogradskoj Agenciji za pružanje usluge pomoć u kući NANA S.V. kao i u Udruženju ''Caritas Šabac'', Šabac.

Na današnjoj konferenciji za medije, komandant Vojne bolnice Karabruma, pukovnik i anesteziolog Ivo Udovičić je istakao da su stari najugorženiji:

"Naujgroženiji su stariji sa komorbitetom. Na Karaburni više primamo pacijente starije starosne grupe i sa teškim pneumonijama. Oni su životno ugroženi, oni posebno treba da obrate pažnj. |eleo bih i da upozorim mlađu populaciju koja izlazi u grad bey maske, da misli na svoje roditelje, bake, deke, da i oni mogu biti ugroženi."

Do sada su izlečena 644 korisnika ustanova socijalne zaštite i 247 zaposlenih, naveli su u saopštenju.

Mondo/Tanjug

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.