Zdravlje

Šta se dešava u domovima za stare? VIŠE zaraženih, a evo šta kaže STRUKA

Autor Maja Gašić

Poslednjih dana primećen je porast u broju pozitivnih na korona virus u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite.

Prema jučerašnjim informacijama, u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih korona virus je potvrđen kod 244 korisnika i 101 zaposlenih.

Situacija je danas nešto povoljnija. U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa kovid-19 kod 244 korisnika i 83 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podaci govore da je za 24 sata broj potvrđenih slučajeva među zaposlenima pao za 18. 

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 653, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 261.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

O situciji u domovima za stare i ustanocama socijalne zaštite, bilo je reči i na današnjoj konferencoii za medije Kriznog štaba Republike Srbije. 

"Niko nije pošteđen u pandemiji. Sve mere o kojima govorimo su jedine zaštitne mere. Ako govorimo o kolektivnom smeštaju, tu govorimo o realnom riziku", rekla je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović. "Na jednom mestu je najveća ciljna populacija koja je ugroženija, gde je rizik od zaraze veći nego u nekoj drugoj populaciji koja je drugačijeg zdravstvenog stanja. Situacija se prati od strane ministarstava, primenjuju se organitzacione mere."

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.