Ali, oprezno!

U Beogradu je PROCENAT POZITIVNIH bio ŠOKANTNIH 50%, a sada?

Autor Maja Gašić

Članovi Kriznog štaba kažu da je situacija u srpskoj prestonici nešto bolja u odnosu na poslednje dane, ali je i dalje vrlo ozbiljna...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dr Darija Kisić Tepavčević je gostujući na TV B92, u emsiji "Fokus", komenatraisala aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

Danasje broj pacijenata na respiratorima nešto viši nego juče, a broj novozaraćenih je otprilike isti kao i prethodnih dana. 

"Čim imamo više od 300 novozaraženih, ne možemo reži da je epidemiološka situacija mirna. Ali, brojevi jesu stabilni. Potreban je duži vremenski period da se vidi značajni silazni tok", rekla je dr Daririja.

Ono što donekle ohrabruje, jeste što deluje da se situacija u Beogradu polako stabilizuje. 

"Procenat pozirivnosti se smanjuje i to je bitno", kaže dr Draija upoređujući broj testiranih u odnosu na potvrđene slučajeve infekcije korona virusom. "U poslednja 24 sata u Beogradu je procenat pozitivnih iznosio 7, a nedavno je taj procenat iznosio 50 odsto To je znak da smo na dobrom putu", kaže dr Kisić. 

Govora je bilo i o pogoršanju situacije u Aleksincu. 

"Jesmo naznačili da je primećen povećan broj novozaraženih u Aleksincu i zato je tamo danas uvedena vanredna situacija, u cilju sprečavnja šireneja zaraze virusom."

Šta možemo da očekujemo u budućnosti, da li su procene dr Tiodorovića o stabilizaciji epidemije sredinom avgusta realne, dr Darija kaže:

"Već smo više puta, ne samo mi, već i stručnjaci širom sveta, dali različita predviđanja koja se nisu obistinila. Imajući u vidu način prenosa, kretanje epidemiološke krive, taj datum jeste za očekivati. Ali kda to kažemo, onda nastupa opuštanje, a virus nije nestao. Tako da smo svi sad obazriviji. Svako okupljanje gde je veći broj ljudi, jeste veći rezervoar rizika, ako pod uslovom da se ne sprovode mere prevencije. Od toga smo se odmakli. Sada je svet o značaju mera daleko viša i svuda u svetu. Mislim da su svi shvatili." 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.